Коензим Q10 – Какво трябва да знаем за него и ползи за здравето

by Feb 9, 2024Блог0 comments

В своето забързано ежедневие всички ние имаме нужда от снабдяване с полезни хранителни вещества. Това е необходимото условие за добро здраве и  пълноценен живот.

Коензим Q10 е органично вещество енергия, което участва в енергийното снабдяване на клетките. В тази статия ще ви представим какви функции изпълнява и защо си струва да се приема в дългосрочен план.

Какво представлява коензим Q10

Коензим Q10 е един от най-важните компоненти на организма. Той притежава сродна структура като тази на витамините и е мощен антиоксидант. Може да се набави от различни видове храни, но в количества недостатъчни за оптимизиране на нивата му.

Коензимът се среща в митохондриите – те са генераторите на енергия за биологичните процеси. Убикуинон  е отговорен за нормалното им функциониране, което прави приема му изключително важен за организма.

Коензим Q10 естествено се произвежда в нашето тяло, като най-вече се синтезира от бъбреците, мозъка, сърцето и черния дроб. Той има важно значение за здравето ни, тъй като участва в производството на енергия в клетките, растежа и подсилването им.

Поддържането на здравословните му нива има следните функции:

  • Подобрява сърдечната функция;
  • Осигуряван антиоксидантна защита;
  • Подпомага производството на клетъчна енергия;
  • Подобрява храносмилането;
  • Подмладява кожата;
  • Подсилва работата на мозъка;
  • Стимулира клетъчния растеж.

Коензимът има важно значение за имунната система и може да помогне за по-бързо справяне с инфекциите. 

Физиологични функции на коензим Q10

Изпълнявайки множество физиологични функции, коензим Q10 се оказва с важно значение за организма. Той подпомага енергийния метаболизъм и участва в синтеза на аденозин трифосфат – молекулата, която осигурява енергия на клетките за да могат те да извършват работа.

В ролята си на антиоксидант, коензимът противодейства на т.нар.оксидативен стрес.

Ролята на коензим Q10 в енергийния метаболизъм

Голяма част от енергията, идваща с хранителните вещества, не може да се използва, докато не бъде преработена. Това се случва в митохондриите и както вече споменахме, коензим Q10 се съхранява именно в тях. Той е силата, която задвижва процеса на производство на енергия. Наличието му в тази част на клетките улеснява образуването на аденозин трифосфат (АТФ).

От своя страна АТФ изпълнява ролята на клетъчното „гориво“ и подобрява енергийния баланс в организма. Така спомага за работата на биологичните системи. Без участието на коензим Q10, синтезът на аденозин трифосфат не може да се осъществи.

Антиоксидантни свойства на коензим Q10 

Оксидативен стрес се нарича дисбалансът в количествата на свободните радикали и антиоксидантите. Високите нива на свободните радикали са свързани с появата на токсини в тялото и отделяне на вредни оксиди.

Тук идва ролята на коензим Q10 като антиоксидант – той се свързва с радикалите и преустановява вредното им действие. Процесът на неутрализация защитава клетките от оксидативен стрес и помага за правилното им функциониране.

Здравословни ползи от коензим Q10

Добавките с коензим Q10 притежават широк обхват на действие. Те имат благотворно влияние върху сърцето и мозъка, забавят процеса на стареене и се използват като превенция срещу рака. 

Голямо значение има приемането на CoQ10 за имунната система. Положително въздействие оказва и при заболявания като диабет, защото може да помогне за намаляване на нивата на кръвната захар.

Поддържане на здравето на сърцето 

Ежедневният прием на коензим Q10 може да повлияе ползотворно на сърцето по две направления. Първо – като активатор на процесите на генериране на енергия и второ – като защита на клетките от опасни вещества.

За да функционира нормално, сърцето се нуждае от зареждане с достатъчно мощност. Заболявания като сърдечна недостатъчност и хипертония са свързани с ниски нива на CoQ10. Коензимът укрепва сърдечните клетки, подобрява антиоксидантния им статус и съдейства за контрола над холестерола и кръвното налягане.

Намаляване на умората

В помощ при изпълнението на ежедневните предизвикателства също идва коензим Q10.

Приемът му като хранителна добавка ни осигурява следните предимства:

  • Устойчивост при физически усилия;
  • Превъзмогване на изтощението и психическата умора;
  • Оптимални стойности на енергийните нива.

За балансирани резултати от важно значение е количеството на коензима в организма ни да бъде достатъчно. По този начин ще се чувстваме заредени и жизнени.

Защита на кожата и подобряване на външния вид

За основните функции на кожата отговаря коензим Q10. В младите си години организмът е добре снабден с елемента. С напредването на възрастта нивото му намалява и се появяват първите фини бръчки и линии

Добавките с Q10 спомагат за регенерирането на кожата и възстановителните процеси в нея. Приемайки ги, си осигуряваме здрав и свеж външен вид. 

Приложение и дозировка

Като един от най-ценните коензими, Q10 намира приложение при редица състояния на хора в широк възрастов диапазон. 

В следващите редове ще ви запознаем с различните форми, под които се среща, както и ще ви дадем някои препоръки за правилната му употреба.

Форми на коензим Q10 

Коензим Q10 е особено популярен в козметиката. Той забавя процесите на стареенето и се използва се като основна съставка на анти-ейдж кремове и серуми. Предлага се и като концентрат под формата на ампули. 

В домашни условия може да се използва във вид на прах, разтворен в базово масло.

Хранителните добавки с коензим Q10 се продават като обикновени и софтгел капсули, в течна форма или на капки. Срещат се добавки както с чист коензим, така и в комбинация с други витамини за повече подкрепа на организма.

Дозировка и начин на прием 

Дневната доза за прием на коензима зависи от посоченото количество активно вещество в 1 капсула, а при течна форма – от концентрацията на разтвора. Важно е да следвате указанията на опаковката или да потърсите съвет от лекар относно дозирането.

По своята същност CoQ10 е мастноразтворим елемент, което прави усвояването му бавно и затруднено. Приемането на добавката по време на хранене може да бъде начин за три пъти по-бързо резорбиране в организма. 

Възможни взаимодействия и предпазни мерки

CoQ10 може да се съчетае с всяка друга хранителна добавка. Съществуват различни комбинации, които да спомогнат за доброто здраве на ума и тялото. 

Не така седи въпросът с приема на медикаменти. Коензимът може да намали ефективността на лекарствата за разреждане на кръвта и контрола над кръвната захар. Приемът на продукти за понижаване на холестерола пък може да доведе до отслабване на действието му. 

Ето защо в такива случаи консултацията с лекар е задължителна.

Препоръки при употребата на коензим Q10

CoQ10 е популярна добавка, чиято употреба зависи от факторите възраст, физическо и психическо здраве, дефицит на елемента и други. Макар че не крие рискове, винаги трябва да се отнасяме с внимание към нейния прием. 

Задължително е да потърсите съвет от специалист, ако смятате да я използвате по време на бременност и кърмене или приемате специфични лекарства.

Научни изследвания и бъдещи перспективи

Научните изследвания на коензим Q10 датират още от началото на  XX век. В продължение на години липидът е обект на интерес на много учени. Крайните анализи затвърждават забележителния ефект на добавката.

Изследвания показват, че CoQ10 може да помогне при заболявания на сърцето и сърдечни операции. Състоянието на много пациенти е подобрено след приема на добавката, а рискът от смърт значително е намален. 

Учените откриват, че ежедневният прием на коензим Q10 е подходяща мярка за контрол над затлъстяването. Освен това, той подобрява репродуктивното здраве при жени в напреднала възраст. Полезен се оказва и при млади жени с намален яйчников резерв.

Козметичните компании често провеждат контролирани изпитвания на Q10 относно неговата поносимост върху кожата и получават повече от задоволителни резултати.

Възможни бъдещи области на изследване и развитие 

Все още няма достатъчно анализи, които да потвърдят конкретната връзка със заболяванията  – дали появата на дефицит на коензим Q10 довежда до тях или болестите са отговорни за този недостиг.

Така или иначе, ензимът е изключително важен за здравето и независимо от причината, приемът му може само да помогне на организма.

Защо да изберем Амендкор?

Амендкор съдържа подбрани и изчистени съставки с натурален произход. Една от тях е добре познатият ни вече коензим Q10. Комбинирайки се с други важни елементи, той повлиява положително върху целия ни организъм.

Хранителната добавка Амендкор гарантира качество и ефективност при използването си и спомага за по-здравословен начин на живот.

Често задавани въпроси

Какво е коензим Q10 и какви са неговите основни функции в организма?

Коензим Q10 е вещество близко до витамините. Той е активатор на енергията във всяка клетка на тялото и успешно се бори срещу оксидативния стрес.

Какви са ползите за здравето от приемането на коензим Q10?

Коензим Q10 подкрепя сърдечно-съдовата система и притежава антиоксидантни свойства. Приемът на Q10 под формата на добавка допълва резерва отна веществото, който за съжаление намалява с възрастта.

Кои са групите хора, които могат да се възползват най-много от приемането на коензим Q10?

Приемът на коензима е подходящ за всички възрастни мъже и жени. Най-забележим резултат се постига за здравето на начинаещите в спорта и при хората над 45 години.

Как да изберем правилната доза и форма на коензим Q10?

Как да приемаме добавки с коензим Q10 най-правилно може да прецени специалист след анализ на общото ни състояние. Само така ще бъдем максимално удовлетворени от резултатите.