Основни хранителни вещества за здраво сърце

by Feb 16, 2024Блог0 comments

Храната е неизчерпаем източник на енергия и добро здраве. За да се чувстваме пълноценни и жизнени, трябва да контролираме как и с какво се храним. Здравото тяло е неизменно свързано със здравото сърце

В днешния материал ще ви представим кои са основните хранителни вещества за здраво сърце, каква е тяхната същност и защо са толкова полезни.

Омега-3 мастни киселини

Приемът на омега-3 мастни киселини доказано е необходимо условие за здравословен и активен начин на живот. Те не се произвеждат естествено в тялото ни, затова е нужно да си ги набавяме чрез подходяща храна.

Информация в кои храни се срещат омега-3 мастните киселини и защо са полезни за здравето на сърцето ще ви дадем в следващите редове.

Ролята на омега-3 мастните киселини за здравето на сърцето

Омега-3 мастните киселини изиграват значима роля в правилното функциониране на организма, подобрявайки работата на сърдечно-съдовата система.

Ето кои са и техните основни ползи:

 • Намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания;
 • Улесняват работата на сърцето;
 • Понижават високото кръвно налягане;
 • Контролират нивата на холестерол и триглицериди;
 • Подобряват здравето на кръвоносните съдове;
 • Ограничават появата на възпалителни процеси и др.

Всичко това спомага за поддържане на задоволително добро състояние на сърцето. Ето защо набавянето на омега-3 е от първостепенно значение за неговото здраве.

Източници на омега-3 мастни киселини 

Мазните риби съдържат голямо количество омега-3. Приемът им като основно ястие е задължителен поне един път в седмицата. Могат да се използват и като добавка в супи и салати.

Полезни и лесни за приготвяне риби, а същевременно и много вкусни, са сьомга, пъстърва, скумрия и риба тон.

Лененото семе също е отличен източник на омега-3 мастни киселини. То е важна част от балансираната диета за здраво сърце. Най-добре е да се приема смляно, за да се усвои по-лесно и бързо от организма. Подходящо е за добавка към супи, печива, кисело мляко и други.

Орехите са друга изключително полезна храна. Те включват в себе си основни хранителни вещества, начело с омега-3 мастните киселини. Ето защо е нужно да присъстват в седмичното ни меню като част от различни ястия.

Различните храни съдържат различно количество омега-3 мастни киселини. За да е достатъчен техният прием, трябва да се съобразим с няколко неща. 

Важно е дали искаме да се погрижим за превенцията на здравето си или имаме проблем, който изисква прием на тези вещества.  Във втория случай консултацията със специалист е една от най-добрите мерки за определяне на правилната дозировка и успешното справяне с болестта.

Фибри

Фибрите (още наричани хранителни влакнини) са задължителна част от всяко здравословно меню. Те се съдържат в растителните храни и представляват несмилаеми от организма вещества, които обаче благотворно влияят върху биологичните процеси в него.

Защо са ни необходими фибрите и откъде можем да си ги набавим ще разберем в следващата част от статията.

Влиянието на фибрите върху сърдечно-съдовата система

Наднорменото тегло е един от основните рискове за поява на сърдечно-съдови заболявания в световен мащаб. 

Приемът на фибри оказва сериозно въздействие върху неговото контролиране. Те улесняват храносмилането и придават усещане за ситост. Това може да намали риска от преяждане и качване на излишни килограми. 

Освен това, фибрите са способни да регулират нивата на кръвната захар и на холестерола. Допринасяйки за техните оптимални стойности, хранителните влакнини помагат на сърцето да работи по-сигурно и качествено. 

Различни видове фибри и техните ползи за здравето на сърцето

Фибрите биват неразтворими и разтворими. Първите значително облекчават процесите в храносмилателната система. Това помага за регулиране на здравословното тегло, което е пряко свързано със здравето на сърцето.

Вторият вид фибри – разтворимите във вода – понижават нивото на лошия холестерол, като едновременно с това увеличават стойностите на добрия. Това ни предпазва от артериални стеснения и запушвания, които могат да доведат до опасни състояния. 

Храни, богати на фибри

Освен с високото си съдържание на витамини, плодовете и зеленчуците са известни и като богат източник на фибри.

Полезни за сърцето се оказват:

 • Ябълки, портокали, боровинки, авокадо и круши;
 • Краставици, целина, зеле, моркови и други.

Зърнени храни като овесени ядки, трици, киноа и булгур също имат високо наличие на фибри в състава си. Ето защо трябва да се погрижим за редовната им консумация и то в достатъчни количества.

Антиоксиданти

Едни от най-полезните за сърцето вещества са антиоксидантите. 

В следващите редове ще се запознаем с тях – в кои храни се срещат и защо са добри помощници на организма. 

Значението на антиоксидантите за защита на сърцето от оксидативен стрес

Антиоксидантите защитават клетките на сърдечния мускул от токсините в тялото. За появата на тези токсини са виновни високите нива на свободните радикали. Дисбалансът в количествата на антиоксиданти и радикали води до оксидативен стрес.

От своя страна оксидативният стрес е предпоставка за редица заболявания. Той може да причини поражения по кръвоносните съдове, хипертония и всички свързани с тях усложнения.

Храни, богати на антиоксиданти 

Богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци са тези в лилаво-червената гама – горски плодове, сини сливи, ягоди, патладжани, домати, лилави картофи. За здравословно дневно меню подходящи са още чушки, броколи, ябълки и портокали.

Какаото е един от първенците по съдържание на антиоксиданти. Ето защо, освен наслада за вкусовите рецептори, с приемането на умерени количества черен шоколад си осигуряваме жизненост и здраве.

Зеленият чай също е всепризнат антиоксидант и здравословен еликсир за тялото. Освен това, той спомага за добър тонус, както и за ведро настроение.

Ползи за здравето на сърцето при консумация на антиоксиданти

Вече разбрахме колко полза има от това да приемаме храни, които са богати на антиоксиданти. 

Те могат да намалят появата на следните неразположения в сърдечно-съдовата система:

 • Отлагане на плаки в артериите;
 • Увеличен холестерол;
 • Високо кръвно налягане и др.

Включвайки такива храни в менюто, ние осигуряваме здраве за сърцето си.

Мононенаситени мастни киселини

Добрите нива на здравословните мазнини оказват положително въздействие върху дългосрочното здраве. 

По-надолу предстои да разберем какво са мононенаситените мастни киселини и защо влияят добре на сърдечно-съдовата система.

Роля на мононенаситените мастни киселини за здравето на сърцето

Мононенаситените мастни киселини са най-ползотворния вид мазнини за човешкия организъм. Те са свързани с добрата работа на сърцето и ниския риск от развитие на сърдечни заболявания.

Тези мазнини успешно контролират нивата на холестерола. Така предпазват от появата на високо кръвно налягане и други болести, някои от които са животозастрашаващи.

Източници на мононенаситени мастни киселини 

Добри източници на мононенаситени мастни киселини са авокадото, маслините и ядките. Тук спадат и всички продукти, в чийто състав участват – зехтин, тахани, фъстъчено масло, масло от авокадо и други. 


Всички тези продукти намират широко приложение в кулинарията, затова лесно могат да присъстват в нашето меню под формата на първични или вторични продукти.

Препоръчително е продукти, съдържащи мононенаситени мазнини, редовно да присъстват в хранителния ни режим. За да вземем максимума от тях, трябва да се съобразим с количествата, в които ги приемаме. Все пак, доброто хранене се основава на баланса.

Полифеноли

Полифенолните съединения са над 8000 различни вида

Флавоноидите и фенолните киселини обхващат съответно 60% и 30% от общите полифеноли. Останалите видове се делят на полифенолни амиди и други.

Полифенолите действат като антиоксиданти. Те са подобрители на метаболизма и подпомагат възстановяването на клетките.

Полифенолите се съдържат в растителните храни – плодове, зеленчуци, билки и подправки.


Нека разберем с какво могат да ни бъдат полезни.

Възможните ползи за здравето на сърцето от консумацията на полифеноли

Полифенолите имат кардиопротективно действие. Те подобряват функциите на сърцето и кръвоносните съдове и нивата на холестерола и триглицеридите.

Освен това полифенолите се оказват пречка за появата на тромби и възпаления в сърдечно-съдовата система.

Храни, богати на полифеноли 

Някои от любимите ни храни може би са сред тези с най-високо съдържание на полифеноли.

Плодове като боровинки, ябълки и грозде могат да се похвалят като естествени източници на тези съединения. От зеленчуците се препоръчва хапването на спанак, картофи и броколи.

От тази гледна точка, червеното вино и зеленият чай са особено полезни напитки, разбира се, в умерени количества.

Ниска масленост и ниско солно съдържание

Здравословният хранителен режим е богат на плодове и зеленчуци, но беден на сол и наситени мазнини. В полза на сърцето е да се стремим да консумираме по-малко масло и пикантни храни.

Нискомаслените продукти и по-малкото количество сол в диетата са добра превенция срещу риска от сърдечни заболявания. 

Употребата на храни с такъв състав спомага за понижаване нивото на кръвното налягане и значително подобрява функциите на сърдечния мускул.

Препоръки за избягване на наситени мазнини и излишно солене на храните

Лесно е да избегнем наситените мазнини и солеността в ястията. 

Просто трябва да спазваме някои стъпки при избора на храна:

 • Диета без консумация на полуфабрикати;
 • Приготвяне на храните с по-малко сол;
 • Употреба на повече пресни продукти;
 • Избягване на сметана и майонеза;
 • Използване на обезмаслени мляко, сирене и кашкавал.

По този начин ще гарантираме, че нашето сърце получава полезни хранителни вещества за добрата си функция.

Като мазнина за приготвяне на храна, маслото успешно може да се замени с по-здравословни алтернативи – зехтин, сусамово, рапично или слънчогледово олио

Различни комбинации от подправки пък могат да заместят солта в хранителната ни диета. Те се подбират и съчетават според вкуса, но определено са добър избор за по-здравословно меню.

Защо да изберем Амендкор?

В подкрепа на сърцето ни идва хранителната добавка Амендкор.

Тя съдържа 4 ценни хранителни вещества – коензим Q10 и витамин Е в ролята на мощни антиоксиданти и D-рибоза и креатин, даващи енергия и жизнена сила.

Амендкор е необходимата добавка за качествен и балансиран живот.

Често задавани въпроси

Какви са основните хранителни вещества, които подпомагат здравето на сърцето?

Основните хранителни вещества, които се грижат за здраво сърце са омега-3 мастни киселини и фибри, антиоксиданти и полифеноли, добри мазнини, нискомаслени  и безсолни продукти.

Какви са най-добрите източници на хранителни вещества за здраво сърце?

Разнообразието от полезни храни в менюто доставя на сърцето всичко, което му е необходимо, за да функционира правилно.

Какви са препоръките за консумация на храни за здраво сърце?

Да се храним правилно е най-голямата препоръка, която трябва да изпълним в борбата със сърдечните заболявания.