Сладник или сладък корен – действие и приложение на билката

by Feb 16, 2024Блог0 comments

За всяка болка си има билка. Изобилието от лековити растения в природата от древни времена дава възможност на човека да се лекува пълноценно.

В следващите редове ще ви разкажем за сладкия корен – кои са уникалните качества на тази билка и за какво може да ни бъде от полза.

Какво представлява сладникът

Сладкият корен е многогодишно тревисто растение от семейство Бобови. Среща се под няколко наименования – сладник, женско биле, както и латинското Glycyrrhiza glabra

Известен със своите лечебни свойства, като намира широко приложение в традиционната и съвременна медицина.

Ботанически характеристики и разпространение

Сладникът има късо дебело коренище, силно разклонено и както името подсеща – сладко на вкус. Стъблото му достига височина от около метър. Съцветията на билката са светлолилави и имат гроздовидна форма.

Плодът прилича на плосък боб с дължина 2-3 см.

Растението е разпространено в Южна Европа и Близкия изток. В България се среща в Дунавската равнина в близост до река Дунав. Обича тревисти места и цъфти през летните месеци юни и юли. Плодовете узряват в разгара на есента, през месеците октомври и ноември.

Химичен състав и активни съставки 

В състава на сладника като основно активно вещество се явява глициризинът. Сладкият вкус на корена се дължи на него, тъй като е около 50 пъти по-сладък от захарта. Той спада към групата на сапонините, имащи широко приложение при лечението на редица заболявания. 

Флавоноидите също участват в химичния състав на билката. Силно активни от тях са флавононите, които си взаимодействат добре с друг наличен в растението и важен елемент – витамин С.

В сладкия корен се съдържат още глюкоза, кумарин, етерично масло, витамини от В-групата и други.

Лечебни свойства и действие на сладника

Лечебните свойства на сладкия корен са многобройни. Глициризинът в състава му е отговорен за повечето от тях. Растението има противоязвено, антидиуретично, отхрачващо и спазмолитично действие

Сладникът е и мощен антиоксидант, заради съдържанието на флавоноиди и витамин С в състава си. Билката стимулира имунната система, тъй като притежава антивирусни, антимикробни и противовъзпалителни свойства. 

Приложение в традиционната и съвременна медицина

От векове е известна употребата на сладкия корен в българската народна медицина. Откривайки неговите ценни качества, предците ни са го използвали в борбата с редица заболявания.

Билката намира широко приложение и в съвременната медицина.

Най-характерните състояния, при които сладникът се използва, са:

  • Инфекции на дихателните пътища и болести на белите дробове – улеснява отхрачването, потушава кашлицата и облекчава дишането;
  • Нарушения в храносмилателната система – помага на стомаха при киселини, язва на стомашната лигавица, гастрит и стимулира перисталтиката;
  • Сърдечно-съдови заболявания – понижава нивата на холестерола и помага при ниски стойности на кръвната захар;
  • Външни наранявания – успокоява болката и паренето при афти, херпеси, рани и кожни раздразнения;
  • Неразположения в уринарния тракт – действа добре при възпаления и камъни в бъбреците, цистит и други;
  • Възпаления в устната кухина – успешно преборва появата на плака и лош дъх.

Сладкият корен се използва и за лечение на заболявания на черния дроб. Освен това намира приложение при състояния като артрит и алергии

Растението се нарича още женско биле – това е билката на жените в борбата с женските неразположения. Тя оказва положително влияние върху хормоналния баланс, симптомите на ПМС и подтиква произвеждането на естроген по време на менопаузата. 

Консултацията със специалист за употребата на сладника е задължителна при което и да е от изброените заболявания.

Заради силната си сладникавост, билката намира употреба и за подобрението на вкуса на някои лекарства.

Начини на употреба и дозиране

Използваемата част на сладника са неговите корени след отстраняване на кората им

Билката се среща в сухо насипно състояние, както и под формата на сироп, тинктура или течен екстракт. Съдържа се в някои хранителни добавки. Може да се съчетае с други билки за засилване на ефективността върху организма. Най-подходящи за това са мащерка, подбел, слез, джинджифил и други.

Правилният прием зависи от това в какъв вид се използва. Безопасна за употреба се счита дозата от 1-2 супени лъжици, добавени към половин литър вряща вода. Отварата се оставя да престои 1 час и се прецежда, след което се приема до 3 пъти на ден. 

Сладникът може да се употребява по-дългосрочно, разбира се, в умерени количества и във времетраене, препоръчано от лекар.

Възможни рискове и предупреждения

Важно е да се знае, че женското биле не се препоръчва при хора, страдащи от диабет, заради прекомерно сладкия вкус на растението. Също така прекалено дългият прием на билката може да доведе до хиперкалиемия, увеличено кръвно налягане и нарушения в потентността при мъжете.

Освен това бременните жени не бива да приемат сладкия корен, тъй като има риск от спонтанен аборт или преждевременно раждане. Същото се отнася и за жените, които кърмят. 

От особено значение е количеството, в което се приема сладникът – в големи дози може да бъде токсичен. Ето защо консултацията със здравен специалист е задължителна. Той най-правилно може да прецени състоянието на пациента и спрямо нуждите му да даде най-адекватните съвети за прием.

Научни изследвания и референции

Всички разгледани до момента ползи от сладкия корен са доказани в редица проучвания през годините. 

Освен тях съществуват и други изследвания, според които билката може да потисне повторната поява на херпес. И още – научни данни сочат, че тя действа благотворно върху стреса, депресиите и когнитивните нарушения с напредването на възрастта.

Интересен е фактът, че глициризинът в сладкия корен ефективно действа срещу бактерии като някои видове стафилококи, стрептококи и ешерихия коли. Пакистански учени установяват, че няма особено значение дали при сблъсъка с тях ще се доверим на билката или ще приемаме антибиотични съставки, на които тези бактерии са чувствителни.

Защо да изберем Корвирал?

Хранителната добавка Корвивал ви дава сила от природата. 
Ценните билки (сред които и сладкият корен), витамините и полезните вещества в Корвирал успешно усилват имунния отговор на организма срещу болестотворните организми. 

Това е уникална по рода си хранителна добавка, която ви помага да бъдете по-здрави, жизнени и да водите хармоничен начин на живот

Често задавани въпроси

Какво е действието на билката сладник и какви са нейните приложения?

Сладкият корен се използва като лечебно средство при най-различни заболявания. Той притежава антиоксидантно, имуностимулиращо, успокояващо и противовъзпалително действие.

Какви са ползите от консумацията на сладник за здравето?

Сладкият корен е растение, което може да се похвали с редица ползи за здравето. Те могат да се изразяват в повишаване на съпротивителните сили, потушаване на възпаленията и успешното преборване на различни болести.

Какви са основните активни съставки в сладника и как те допринасят за неговото действие?

Основните активни съставки в сладкия корен са глициризинът, флавоноидите и антиоксидантите. Те са отговорни за правилното изпълнение на биологичните процеси в организма и подобряването на начина на живот.

Как може да се използва сладник в кулинарията?

Сладникът намира приложение и в кулинарията. От смесването на сладък корен и захар се получава т.нар. “лакриц”, който е значително популярна съставка в сладкарското изкуство. Използва се в приготвянето на десерти, а понякога и при някои напитки.

Какви са научните изследвания и доказателства за ефективността на сладника?

Още от древни времена билката сладък корен е обект на много изследвания. Тя е доказано ефективна за здравето. Препоръчително е да се прилага само след консултация със специалист, който да направи подробна оценка на състоянието.