Всичко, което трябва да знаете за Хининовото дърво

by Feb 19, 2024Блог0 comments

Известен факт е, че горите са като естествени аптеки, намиращи се в природата. Те съдържат голям брой растителни видове, които местните хора използват от хилядолетия при различни заболявания. В днешни дни в основата на много от фармацевтичните продукти са именно горските растения.

В гъстите тропически гори на Южна Америка се среща уникално по рода си дърво, което се превръща в значима част от вековната човешка история. В настоящата статия ще ви представим всичко, което трябва да знаете за него.

Запознайте се с хининовото дърво.

История на Хининовото дърво

Хининовото дърво е познато още от времето на инките. 

Легенда от XVII век разказва как отвара от кората му успешно лекува от малария испанската благородничка Ана дел Чин-чон – съпруга на перуански вицекрал. Така тайната на непознатото дотогава за развития свят дърво е разкрита и то се превръща в суровина със сериозно стратегическо значение. 

Карл Линей дава научното наименование на лековитото растение – Cinchona, в чест на изцерената графиня.

През 1790 г. Самуел Ханеман експериментира с хининова кора върху себе си и с получените резултати полага основите на нов вид алтернативна медицина – хомеопатията

Произход и разпространение 

Хининовото дърво произхожда от тропическите гори в Южна Америка. Среща се основно по източните склоновете на Андите в държави като Колумбия, Перу, Боливия, Венецуела и други.

Дървото е успешно култивирано и в други райони с подходящ климат, като някои части на Африка, Южна Азия и Централна Америка

Исторически аспекти и значение на растението

По време на колониалната експанзия на Европа в Африка и Далечния изток, хиляди войници се разболяват тежко от малария. Това е заболяване, което се характеризира с висока температура, изпотяване и втрисане и в нередки случаи води до смърт. 

Откриването на Новия свят носи т.нар. “чудодейно лекарство”, което лекува страшната болест. Това е хининовото дърво. То става особено ценно и желано от колонизаторите, а кората му – една от най-търсените стоки. Всеки, който притежава големи запаси от хинин, получава решаващо предимство в борбата за завладяването на нови територии.

Правителствата на държавите, в които вирее хининово дърво, обявяват износ само на кората му. Това обаче не може да задоволи прекомерното търсене на продукта. Организират се тайни експедиции с цел осигуряване на семена за засаждане и отглеждане на растението извън Южна Америка. 

В крайна сметка британците и холандците успяват да го култивират в подходящите си за това колониални области. 

Характеристики и външен вид на Хининовото дърво

Към рода на хининовото дърво спадат различни по големина вечнозелени храсти и дървета. Те могат да достигат на височина до 25 м. Отличават се с гъста сферична корона.

Листата на растението имат форма, наподобяваща яйце или широка елипса. Те са целокрайни със срещуположна подредба. Размерът им е от порядъка на 10 до 50 см на дължина и около 20 см на ширина

На външен вид листата са лъскави, жилести и се открояват с типичен яркозелен цвят. От долната си страна са покрити с мъх.

Цветовете на растението са в розово-червената гама. Те са събрани в съцветия, които приличат на метлици и напомнят на люляк. Плодовете са сухи и с продълговата форма, а когато узреят се отварят в основата. Всяка плодна „кутийка“ съдържа нови семенца на растението.

Хининовата кора има свеж жълтеникав цвят отвътре, а след изсъхването си става червено-кафява. Външният й слой е сиво-кафяв. При разрязването кората изпуска сок, който от своя страна бързо почервенява.

Уникални особености на Хининовото дърво

Тайната на хининовото дърво се крие в неговата кора. В нея се съдържат вещества, наречени алкалоиди, най-важен от които е хининът.

Хининът е кристален бял алкалоид, който има горчив вкус и притежава редица лечебни свойства. Той е най-старото познато средство за лечение на малария, с което са спасени милиони човешки животи. 

Освен това, хининът оказва положително влияние и върху много други заболявания от различен тип.

Биологични свойства на Хининовото дърво

Растенията от рода Хининово дърво принадлежат към разред Тинтявоцветни и семейство Брошови. Срещат се около 25 вида храсти и дървета с различни научни наименования. 

Най-разпространеният от тях е Cinchona pubescens. Това е обичаен вид за влажни гористи местности в Централна и Южна Америка. Интересен факт е, че е много издръжливо растение – дори при нанесени на пръв поглед непоправими щети, то израства отново.

Като част от горска екосистема, обхватът на някои видове Cinchona трябва да бъде контролиран, тъй като те могат да бъдат инвазивни.

Растенията от рода Cinchona умеят да се разпространяват бързо и дори да заместват местната растителност в площи без наличие на дървета. Височината, която достигат и гъстата корона, която образуват, могат да попречат на околната по-ниска растителност, тъй като я засенчват. Оказва се, че много малко видове билки и храсти са способни да растат под дървото.

Естествените врагове на хининовото дърво са някои видове гъби. Те предизвикват болести, свързани с увяхване, гниене, листни петна и други. 

Поради горчивия си вкус, хининът в кората на дървото може да предизвика безпокойство или силна токсична реакция при някои животни.

Медицински и фармацевтични приложения на Хининовото дърво

Хининовото дърво намира широко приложение при различни заболявания и състояния. 

За медицински цели се използва кората от по-крехките стъбла и клони на дървото. Тя се отделя чрез направата на нарези, след което се изсушава и смила. Вкусът й е остър и силно горчив. Най-правилно се съхранява опакована в торби на сухо и проветриво място.

Растението е популярно в аптечната мрежа под формата на таблетки с екстракти от кора или листа, тинктури, хининова вода, шампоан, маска и други. 

Лечебни свойства и ползи за здравето

Хининовото дърво притежава редица лечебни свойства, като на първо място се нарежда антималарийното му действие. Освен това употребата му има противовъзпалителен, антибактериален и болкоуспокояващ ефект.

Най-характерните състояния, при които хининовото дърво се използва за лечение, са:

  • Стомашни неразположения;
  • Малария;
  • Треска;
  • Загуба на апетит;
  • Разширени вени;
  • Аритмия;
  • Дизентерия;
  • Ревматоиден артрит;
  • Себорея, косопад и други.

Хининът е позната съставка и в редица козметични продукти. Стимулирането на растежа на косата и поддържането на нейната здравина стават с помощта на хининовата вода. 

Маски, шампоани и балсами с хинин премахват пърхота, спират косопада и подхранват косъма. Благотворно влияние веществото оказва и върху кожата – почиства порите, избистря тена, освежава и успокоява.

Продукти, съдържащи хинин, трябва да се употребяват само в предписани количества от специалист или в указаната мярка на опаковката. Злоупотребата с дозирането може да доведе до опасни последици и отравяне.

Съвременни изследвания във връзка с Хининовото дърво

В скорошни проучвания се изследва потенциалната възможност на синтетични варианти на хинина като средства срещу по-сериозни респираторни заболявания. Резултатите обаче са неефективни.  

Други съвременни анализи доказват, че екстрактът от хинин, в комбинация с някои лечебни растения, оказва положително влияние при пациенти, диагностицирани с Covid-19. 

Защо да изберем Корвирал?

Корвирал е хранителна добавка от ново поколение, която се използва при симптоми на грип и вирусни инфекции или просто за профилактика. Тя съдържа ценни за организма вещества.

Екстрактът от хининово дърво в комбинацията му с други полезни билки и витамини правят приема на Корвирал необходим за всеки, който иска да подпомогне нормалната функция на имунната си система, да тонизира тялото си, да се чувства добре и да бъде здрав.

Често задавани въпроси

Какви са основните характеристики и ползи от Хининовото дърво?

Хининовото дърво има високо съдържание на алкалоида хинин, чиито лечебни свойства са много: антималарийно, антибактериално, спазмолитично, противовъзпалително и други.

Къде може да се открие Хининовото дърво и как се отглежда?

Днес дървото се отглежда в някои национални паркове и ботанически градини в Перу, Еквадор, а също така може да се срещне и на някои тропически острови, в части от Африка и Южна Азия. 

Какви са различните начини за използване на Хининовото дърво в медицината и козметиката?

Срещат се продукти с прах от кората на хининовото дърво, както и различни екстракти и тинктури от дървото. В козметиката има широка употреба на хининова вода за коса, шампоан, тоник, балсам и др.

Къде се продават продукти с хинин?

Голямо разнообразие на продукти със съдържание на хинин има в аптеките и други специализирани физически и онлайн магазини. Нужна е консултация с лекар преди приемането на който и да е от тях, особено когато това се отнася за отвари и тинктури.