Глог или когато есента ни подарява здраве

by Feb 26, 2024Блог0 comments

Есента пристига с пъстра палитра от цветове, аромати и земни сладости. Плодовете са в изобилие не само по дворове и градини. В горите и полетата узряват много диви растения, събрали в себе си лечебната сила на природата. 

В настоящата статия ще ви запознаем с едно от тях – глога. В редовете по-долу ще разберете повече за неговите характеристики и уникални свойства, както и какво го прави толкова ценен за здравето.

Какво представлява глогът 

Глог е род покритосеменни растения, които принадлежат към разред Розоцветни и семейство Розови. Обхваща няколкостотин вида храсти и малки дървета. По-често срещани са обикновен червен глог (Crataegus monogyna), черен глог (Crataegus nigra), жълт глог (Crataegus flava) и други.

Глогът е разпространен в Северното полукълбо и е характерен за умерения климатичен пояс. В България е обичайно растение за гористи местности и храсталаци. Може да се открие в полски и планински райони в цялата страна. Достига височина от 5 до 15 метра.

Глогът играе важна роля в биоразнообразието на зоната, в която расте и се развива. Плодовете му служат за храна, а гъстите клони – за подслон и обитание на различни видове диви животни – от насекоми до птици. Опрашването на цветовете му от пчели допринася за опрашването и на околната растителност. Падналите плодове, сухи клонки и листа се превръщат в биологични компоненти, които обогатяват почвата.

Глогът е често срещан в митологията и фолклора на много народи. От някои е почитан като свещено дърво, други го свързват с магията и любовта, а трети го използват като средство срещу зли духове. Различни вярвания твърдят, че обикновен глог, засаден в двора, носи здраве и благополучие за цялата къща.

Приложението на глога е известно още от времето на Римската империя, когато лечители използват отвара от растението, за да лекуват императорите от сърцебиене

Освен в Европа, глогът е познат като лековито средство и в китайската народна медицина. През годините лечебната му сила е описвана в трудовете на много билкари и лечители.

В днешни дни ролята на глога за природата и медицината продължава да бъде важна. Той се използва в съвременната фитотерапия като превенция и допълващо лечение на здравословни състояния, свързани със сърцето и нервната система.

Описание на растението

Глогът е медоносно растение с гъста корона и плътни клонки, част от които се превръщат в бодли. Цъфти от април до юни в зависимост от надморската височина, на която расте. Цветовете му са бели или розови и много ароматни. Те са събрани в метличести съцветия с петлистно венче и множество тичинки.

Листата на глога са лъскави, отгоре тъмнозелени, а в долната си повърхност – светлозелени. Дължината им е около 2 до 5 см. Разположени са насрещно и са изрязани под специфична форма на няколко дяла с остри върхове.

Плодовете на глога узряват през есента и могат да се берат до края на октомври месец. Те имат различен цвят спрямо вида на растението. 

Най-разпространен е обикновеният глог с червени плодове. Те са месести и имат едно едро семе. Размерът им е малък, а формата – сферична. Събрани са в групи, наречени глогинки. Вкусът им е сладко-кисел до кисел.

Използване на глога за различни цели

Глогът намира своето приложение в най-различни области.

В кулинарията плодовете му се използват за направата на сладки изделия като конфитюр, мармалад и желе. Младите листа на растението са годни за консумация и придават чудесен вкус на салатите през пролетта. От плодовете също могат да се направят сок, оцет и алкохолни напитки.

Глогът често се използва за озеленяване на паркове, градини и открити места. Разновидностите му като храст и дърво го правят предпочитан в ландшафтната архитектура.

В домашни условия е идеален за ограда от жив плет или за отделяне на различни части от двора и градината. При правилно подрязване и поддръжка създава хубава сянка и пази от вятър. Освен това, глогът може да се използва и като ризом при присаждане, като е съвместим с мушмула, круша и други растения.

Най-важната употреба на глоба обаче е тази в медицината. Използваемите части на растението са корените, листата, цветовете и плодовете под най-различни форми. Лечебните му свойства са приложими в областта на сърдечно-съдовите заболявания и някои други състояния като безсъние и стрес.

Биологични и лечебни свойства на глога

Глогът е известен с благотворното си действие върху сърцето, но потенциалът му като лечебно растение е много по-голям. 

В следващите редове ще научите кои са неговите активни съставки, основни свойства и ползи за здравето.

Химически състав и активни съставки

Глогът съдържа различни химични вещества и важни компоненти, които повлияват положително върху човешкото здраве.

Основните му съставки са:

 • Флавоноиди;
 • Органични киселини;
 • Проантоцианидини;
 • Танини;
 • Гликозиди;
 • Фитостероли и други. 

Тези активни съставки на растението се съдържат в листата, кората, цветовете и плодовете му. 

Именно плодовете на глога са изключително богати и на витамини A, B, C, K, E, фибри и микроелементи като каротин, калий, калций, цинк и желязо.

Лечебни свойства и ползи за здравето

В традиционната и съвременна медицина глогът се използва при редица състояния и заболявания.

Неговите основни лечебни свойства са:

 • Антиоксидантно;
 • Противовъзпалително;
 • Антибактериално;
 • Съдоразширяващо;
 • Седативно;
 • Диуретично;
 • Имуностимулиращо.

Най-много ползи глогът носи за сърдечно-съдовата система. Той се използва за регулиране на високо кръвно налягане, подобрява циркулацията на кръвта и работата на сърдечния мускул. 

Глог се използва при лошо храносмилане, болки в корема, стрес и безсъние. Той има положително въздействие и върху черния дроб и щитовидната жлеза.

Медицински приложения на глога

С ценното си лечебно действие, глогът намира приложение при различни заболявания на хора от всички възрасти.

В тази част от статията ще ви запознаем с това как глогът се употребява за медицински цели и какво въздействие оказва върху здравето.

Употреба в традиционната и съвременната медицина

Лечебната сила на глога е известна от древни времена. 

В народната медицина различните части на растението-билка се използват в случаи на проблеми с кръвоносните съдове и сърдечно-съдовата система. 

В днешни дни съвременната медицина доказва и другите му качества. Освен за сърце, той е подходящ за употреба при алергии, отслабен имунитет и има противотуморно действие.

Лечение на сърдечни проблеми и подобряване на сърдечната функция

Глогът доказано помага при проблеми със сърдечно-съдовата система. Главни виновници за това са проантоцианидина и флавоноидите в състава му. Те са мощни антиоксиданти, които укрепват сърдечния мускул и подсилват неговата функция.

Растението може да се използва за подобряване на състоянието при заболявания като сърдечна недостатъчност, атеросклероза и аритмия. Подходящо е и като превенция срещу инфаркт на миокарда.

Регулиране на кръвното налягане и подобряване на кръвообращението

Плодовете на глога са чудесно средство за регулиране на кръвното налягане. Употребата им от хипертоници е силно препоръчителна. Те имат свойството и да повишат кръвното при хора, страдащи от ниско такова или от анемия.

Глогът регулира стойностите на холестерола и подобрява кръвообращението. С това спомага за общото здраве на сърцето и неговата нормална функция.

Въздействие върху нервната система, стреса и съня 

Глогът оказва успокояващо действие върху нервната система. За целта той може да се използва самостоятелно или в комбинация с други билки, като мента и валериан

Доказано е, че приемът на плодове на глог облекчава състояния на тревожност и подобрява настроението.

Приемът на глог ще помогне за лесното овладяване на стреса, който неминуемо съпътства ежедневието ви. А чаша чай от глог преди лягане, е вашата застраховка за добър и пълноценен сън.

Антиоксидантни свойства и въздействие върху имунната система

В състава на глога влизат едни от най-силните естествени антиоксиданти. Той е надеждно средство в борбата с оксидативния стрес в организма и предпазва клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. 

Това е свързано с подобряване на имунния отговор на тялото при срещата му с патогени.

Освен това, глогът има и противовъзпалителен ефект, който също оказва положително влияние върху имунната система, а оттам и цялостно върху здравето.

Практически съвети за употреба

Както всяко друго лековито растение, глогът също има своите особености за правилна употреба.

Научете как най-точно да използвате различните му части и какви препоръки е необходимо да следвате за постигане на най-добри резултати.

Препоръки за прием и дозиране

Съществуват много рецепти за приготвянето на глога под различни форми. Нужно е стриктно спазване на предписанията и препоръчаните количества в тях. Също така плодове от глог трябва да се консумират след изчистването им от семената

В случай, че употребявате хранителни добавки, то е важно да се придържате към указанията на опаковката.

При наличие на здравословен проблем и прием на лекарства, консултацията с лекар за използването на глог е задължителна. Същото важи по време на бременност и кърмене.

Подходящи форми на прием

В аптечната мрежа и онлайн глогът се предлага в различни варианти за лечебни цели.

Ето кои са основните подходящи форми за неговата употреба:

 • В насипно състояние: използват се сухи или свежи плодове, листа и цветове на растението за направата на чай, запарка или отвара.
 • Тинктура: активните съставки на глога се извличат в алкохолен разтвор, който може да се използва в комбинация с вода и други напитки.
 • Екстракт: тази форма на глога се открива в таблетки, капсули и сиропи, които имат перорално приложение.

Освен на фармацевтичния пазар, много от тези разновидности са леснодостъпни и в домашни условия.

Роля на глога във формулата на Корвирал и как взаимодейства с другите съставки

Хранителната добавка Corviral е иновативен продукт от Inkmed с изцяло натурално съдържание. Със своето антивирусно действие, той подпомага имунната система и способства за по-бързото възстановяване при боледуване от вирусни инфекции.

Част от състава на Корвирал е глогът. Той се явява защитник на сърцето при наличие на вирусното заболяване – подкрепя сърдечно-съдовата система, предпазва я от допълнителен стрес и подобрява функцията ѝ. 

Антиоксидантното и противовъзпалителното му действие засилват имунния отговор на организма и го правят по-устойчив в периода на боледуване и след това.

Често задавани въпроси

Кои са лечебните свойства на глога?

Глогът е полезен за здравето със своето антиоксидантно, съдоразширяващо, противовъзпалително, успокояващо и имуностимулиращо действие.

Как се приготвя чай от глог?

За приготвянето на чай от глог се използват изсушени или прясно набрани глогови плодове, листа или цветове, които се варят във вода около 10 минути. След това напитката се прецежда и е готова за консумация.

Къде се среща глогът и как се отглежда?

У нас глогът е разпространен в цялата страна в гори и храсталаци до 1500 м надморска височина. Може да се засади и в домашната градина или двора. Растението не е взискателно към почвата, вирее добре на слънце и полусянка. Полива се умерено, като може да издържи и на засушаване.