Защо витамин С е жизнено необходим на организма?

by Mar 5, 2024Блог0 comments

Витамините са онези вещества, без които не можем. Те ни подаряват здраве – буквално. Всеки от тях изпълнява своя уникална функция и допринася за благосъстоянието на организма.

Най-познат и предпочитан е витамин C – верният ни помощник за силна имунна система, енергия и тонус. Но какво точно прави той? Как се употребява правилно? По какъв начин ни помага? 

В тази статия ще ви дадем отговори на всички тези въпроси.

Въведение във витамин C 

В миналото една от най-разпространените болести, особено сред моряци, е бил скорбутът. Нелекувано, заболяването води до фаталнен изход. С годините се установява, че консумацията на цитрусови плодове подобрява състоянието на болните, а учените наричат този лек антискорбутов фактор

До 1928 г. неговата химична структура е неизвестна. Тогава физиологът и носител на 

Нобелова награда д-р Алберт Сент-Дьорди открива аскорбиновата киселина и значението й за организма. 

Нейното по-известно наименование е витамин C. 

Описание и химическа структура

Витамин C е водоразтворим нутриент с мощно антиоксидантно действие

Формулата му включва 6 въглеродни, 8 водородни и 6 кислородни атома. Среща се като L-аскорбинова и D-аскорбинова киселина, но само първата е биологично активна. L-аскорбиновата киселина се нарича още аскорбат и има структура, сходна с тази на глюкозата.

Витамин C не се синтезира самостоятелно в тялото. Ето защо трябва да си го набавяме чрез храната – основно от плодове и зеленчуци.

Значение и функции на витамин C в организма

Приемът на този витамин е от огромно значение за нашето здраве. Той изпълнява важна роля за множество биологични процеси в организма.

Основните функции на витамин C са:

 • Стимулира имунната система;
 • Има силно антиоксидантно действие;
 • Участва в синтеза на колагена;
 • Подпомага абсорбцията на желязо;
 • Предпазва от сърдечно-съдови заболявания;
 • Поддържа здравето на зъбите и венците.

Освен всичко изброено, витамин C участва и в обмяната на веществата, дава енергия и подобрява работата на мозъка.

Физиологични функции на витамин C

Приемът на витамин C е в основата на доброто здраве. В следващите редове ще разгледаме подробно кои са неговите физиологични функции и каква роля изиграва той за благополучието на организма.

Роля на витамин C в имунната система и защитните механизми на организма

Витамин C доказано подобрява функцията на имунната система. Той е имуномодулатор и стимулира вродения и придобития имунитет. Подсилва защитните сили на организма и го прави по-устойчив на външни въздействия.

Витаминът подпомага бързото възстановяване на увредената кожна бариера и обновява епидермиса. Също така е важен за Т-лимфоцитите – вид бели кръвни клетки, които противодействат на патогените. Увеличавайки броя им, той подобрява тяхната активност, помага за предпазването на имунните клетки и отстраняването на заразените такива.

Витаминът подобрява дейността и на фагоцитите и интерфероните, също свързани със силата на имунната защита. Чрез него се образуват цитокини, чиято функция е да предават информация между клетките за по-добър имунен отговор.

Антиоксидантни свойства и борба със свободните радикали

Повишеното количество свободни радикали в организма е свързано с увреждане на клетките и поява на оксидативен стрес. От своя страна той може да доведе до развитие на редица състояния като диабет, хипертония, когнитивни нарушения, преждевременно стареене и дори рак.

Като мощен антиоксидант, витамин C неутрализира действието на свободните радикали и възстановява увредените клетки. Редовният му прием защитава организма от имунен срив и поява на хронични заболявания. 

Участие на витамин C в синтеза на колаген за здрави кожа, коса и нокти

Колагенът е основна част от съединителната тъкан в човешкото тяло. 

Открива се в костите, сухожилията и ставите и се грижи за тяхната подвижност и устойчивост. Той помага за нормалното функциониране на кръвоносната система и стомашно-чревния тракт. Среща се в устната кухина, където спомага за здравето на зъбите и венците. И не на последно място – колагенът подобрява съня и дава повече енергия.

Неслучайно колагенът се нарича извор на младост и красота. Той помага за хидратацията и добрата еластичност на кожата и увеличава нейните защитни свойства. Грижи се за здравината и приятния външен вид на ноктите. 

Също така колагенът оказва положително влияние и върху косата – предотвратява косопада, осигурява блясък и обем и трайно помага за растежа. 

Ето защо е от особено значение да поддържаме оптимални нива на колаген в организма. Това е свързано с прием на витамин C. 

Образуването на колаген е възможно именно заради него, тъй като е нужен на ензимите, участващи в този процес. Освен това, служи и като „лепило“, което свързва колагеновите влакна. Това означава, че дефицитът на витамин C ще доведе до нарушен синтез на колагена. 

Здравни ползи на витамин C

След като разгледахме кои са основните физиологични функции на витамин C, е време да ви представим какви здравни ползи носи той за организма и от какво ни предпазва редовният му прием.

Подобряване на имунната функция 

Всички знаем, че витамин C засилва съпротивителните сили по време на боледуване и не е учудващо, че първо прибягваме към неговата употреба. Той помага за по-лекото протичане на вирусните и бактериални инфекции, за намаляването на тяхната честота и за бързото възстановяване. 

От значение е да се използва в целия период на боледуване, за да се запазят оптимални нивата му в организма.

Често се приемат високи дози от витамина и като превенция срещу грип и респираторни заболявания в сезона на настинките.

Поддържане на здрави венци и зъби

Витамин C е отговорен и за здравето на устната кухина

Сигурен знак, че тялото ни страда от недостиг на веществото, е кървенето на венците дори при лек натиск на четката за зъби. Състоянието не е за подценяване, тъй като нелекувано, може да доведе до възпаления, засягащи тъканите в устата, а оттам до отдръпване на венците, загуба на зъби и дори кост.

Ето защо е необходимо да си набавяме нужните количества витамин C, за да се радваме на здрави зъби и красива усмивка.

Участие в абсорбцията на желязо и предотвратяване на анемия

Витамин C влияе върху усвояването на желязо, като му помага по-лесно да се абсорбира в организма. Това е особено важно за хора, които консумират само растителни храни, тъй като желязото от тях не се преработва толкова ефективно, колкото това от месото.

Осигуряването на достатъчно количество витамин C възпрепятства появата на анемия. Можем да си го набавим чрез храна или хранителни добавки. Те подкрепят производството на червени кръвни клетки, пряко свързани с това заболяване. 

Храни, богати на витамин C

Храните, съдържащи витамин C, са изключително разнообразни и вкусни, затова няма да е трудно да обогатим диетата си с тях.

 • Горски плодове, изобилстващи от витамина, са ягоди, малини и боровинки.
 • Цитруси като портокали, лимони, мандарини и грейпфрут също са богати източници на аскорбинова киселина.
 • Други плодове с високо наличие на такава, са пъпеш, диня, киви и ананас.
 • От зеленчуците на първо място се нареждат броколи, пипер, зеле, карфиол, ряпа и спанак.

Шипката превъзхожда много плодове и зеленчуци в съдържанието си на витамин C. Тя може да се употребява под формата на мармалад, сладко, брашно за печива и други.

Богати на витамин C са и някои зелени подправки като магданоз, мента, босилек, копър и мащерка. Те могат да бъдат чудесна добавка към салати, супи и основни ястия.

Симптоми и последици от недостатъчен прием на витамин C

Както вече отбелязахме, витамин C не се синтезира самостоятелно в тялото, затова е необходимо да се приема отделно. 

Нивата му могат да спаднат при боледуване, бременност, интензивно натоварване, емоционален стрес, злоупотреба с алкохол и тютюнопушене. Нередовната консумация на сурови плодове и зеленчуци също може да доведе до недостиг на витамин C.

Симптомите, които се проявяват при недостатъчен прием на витамин C, са:

 • Трудно зарастващи рани;
 • Кървене на венците;
 • Болки в ставите;
 • Суха и груба кожа;
 • Петна върху ноктите;
 • Поява на синини;
 • Непълноценен сън;
 • Спад в имунитета;
 • Отпадналост и умора.

Ако тези симптоми не се вземат под внимание, недостигът може да се превърне в сериозен дефицит. При децата той може да доведе до забавяне в развитието или заболявания като жълтеница и анорексия. 

При възрастните дефицитът на витамин C е отговорен за появата на скорбут, анемия, депресия и други тежки състояния.

Препоръки за прием на витамин C

В тази част от статията ще ви представим препоръки за максимален ефект от приема на витамин Ц върху организма.

Разберете какво е допустимото дневно количество, под какви форми съществува и как взаимодейства с други лекарства.

Препоръчани дневни дози

Дневният прием на витамин C зависи от фактори като възраст, пол, здравословно състояние, физическа активност и и други.

Ето кои са препоръчителните дози на ден:

 • За жени: 80-100 мг; при бременност и кърмене – 120 мг;
 • За мъже: 100-120 мг;
 • При деца: 15-45 мг в зависимост възрастта.

Редовните пушачи се нуждаят с около 30% по-големи дози.

По време на боледуване приемът на витамин C трябва да се увеличи. Допускат се стойности до 2000 мг на ден.

Добавки с витамин C и взаимодействия с други лекарства 

На пазара съществуват много хранителни добавки, които съдържат в себе си аскорбинова киселина. Освен самостоятелно, тя се среща в съчетание и с други полезни съставки. Най-честите комбинации са с витамин D, витамин E, селен, цинк и желязо

Срещат се и добавки с витамин C и допълващо съдържание от прополис, джинджифил, екстракти от шипка и ехинацея и други.

Доказано е, че витамин C си взаимодейства с някои групи лекарства. Такива са статините, които се използват за лечение на висок холестерол и различни медикаменти, използвани при хормонална терапия, химио- и лъчетерапия. 

В такива случаи консултацията с лекар относно прием на витамина е задължителна. Тази препоръка се отнася и за всяко друго придружаващо заболяване.

Подходящи форми на приложение

Хранителните добавки с витамин C се срещат под няколко различни форми. Най-разпространени са таблетките и ампулите за пиене, които могат да съдържат различно количество от елемента. Те се приемат с малко вода или плодов сок. 

Други подходящи форми са сироп за перорално приложение и витамин C под формата на прах, който се разтваря в течност.

Важно е да се спазват указанията на опаковката за възможно най-добър резултат.

Рискове и възможни проблеми при прекомерен прием на витамин C

Вече споменахме, че витамин C е водоразтворим елемент. Той се изхвърля от тялото като отпадъчен продукт. Когато е приеман само чрез храна, опасност от предозиране почти няма.

Не така обаче седят нещата с прекомерния му прием като хранителна добавка. Там риска от поява на нежелани реакции е голям. 

Най-честите симптоми, които показват, че сме надвишили допустимата доза, са гадене, повръщане и болки в корема. Възможно е да се получи хипервитаминоза и подкиселяване на урината, а също и усвояване на желязото повече от необходимото. 

Последното може да доведе до проблеми с черния дроб, панкреаса и други органи.

Ролята на витамина в Корвирал и как си взаимодейства с другите съставки

Хранителната добавка Корвирал събира в себе си ценни витамини, минерали и билкови екстракти. Те си взаимодействат така, че по време на инфекция бързо спират нейното разпространение и дават време на имунната система за реакция.

Като съставна част от Корвирал, Витамин C е необходим за формирането на добър имунен отговор. Той е мощен антиоксидант, който укрепва тялото в периода на боледуване и помага за по-бързото възстановяване. 

Комбинацията на витамин C с другите съставки в Корвирал, прави добавката изключително подходящ продукт още за първите симптоми на грипни състояния или просто за профилактика през зимния сезон.

Често задавани въпроси

Какви са основните ползи при прием на витамин С?

Витамин C помага за правилното функциониране на организма като подсилва имунитета, дава енергия и благоприятства обмяната на веществата.

Как витамин С подпомага имунната система и предпазва от различни заболявания?

Витамин C играе ролята на имуномодулатор и помага за по-голямата устойчивост на организма срещу патогени. Освен това, редовният му прием намалява риска от различни заболявания като анемия, пародонтит и други.

Какви са последиците от недостиг на витамин С?

Суха кожа, слаб имунитет, умора и кървене са само част от симптомите, които съпътстват недостатъчния прием на витамин C. Нелекувани, те могат да доведат и до по-сериозни заболявания. Нужно е да включим повече пресни плодове и зеленчуци в диетата си, а след консултация с лекар – и хранителни добавки.

Какви са най-добрите източници на витамин С?

Най-добрите източници на витамин C са суровите плодове и зеленчуци като цитруси, ягоди, шипки, броколи, карфиол, ряпа и много други. Включването им към хранителния режим всеки ден се препоръчва за увеличаване на нивата на витамина и може да бъде в полза за здравето.