Ябълков пектин: ползи, странични ефекти и дозировка

by May 9, 2024Блог0 comments

В днешно време здравословното хранене е от съществено значение за поддържането на добро качество на живот. Популярна добавка към много диети е ябълковият пектин – природен дар, който не само добавя вкус и текстура на храната, но и носи редица ползи за здравето.

В днешния материал ще научите кои са лечебните свойства на ябълковия пектин, защо се счита за универсална съставка и как се използва правилно.

Какво е ябълков пектин

Пектинът е полизахарид, който се намира в клетъчните стени на множество растения. Съдържа се най-вече в техните плодове – кора, семки и месеста част. Дюли, кайсии, сливи, моркови и пипер са само малка част от богатите на веществото растителни видове.

С високо съдържание на пектин се отличават ябълките. По време на индустриалната революция много от производителите на консерви започват да правят ябълков сок, за да използват остатъка от плода за извличане на пектин. 

В ранните години на XX век промишлеността нараства и цели фабрики пристъпват към производството на веществото като екстракт от ябълкови джибри.

В днешни дни фармацевтичната индустрия продължава да използва ябълките като един от най-богатите източници на пектин. Той се съдържа в около 20% от пулпа на плода, в кората и по-малко в семките. Извлича се в периода преди узряването. Тогава структурата му е най-стабилна, а по време на зреенето се хидролизира и количеството му намалява. 

Химически състав и структура на ябълковия пектин

Химичният състав на пектина е близък до този на целулозата. Като полизахарид, той е богат на галактуронова киселина. Към полимерната му структура в малки количества се включват глюкоза и други захариди.

При досег с вода пектинът придобива форма, подобна на гел. Това се дължи на факта, че той съдържа голямо количество разтворими влакнини. В 100 грама ябълков пектин се съдържат приблизително 89 грама фибри.

Точният му химичен състав може да варира спрямо условията на отглеждане на ябълките, тяхната преработка и методите за екстракция и пречистване.

Различни източници на ябълков пектин

Целите ябълки съдържат значително количество пектин в своята клетъчна структура. Много подходящи са сортовете с плътна месеста част, твърда обвивка и зелени плодове. Такива са ябълка Антоновка и Грени смит.

Пектин може да се набави от сок или компот от ябълки, като най-добре е те да се ползват заедно с обелките.

Възможна е направата на пектин и в домашни условия. Използват се здрави и свежи ябълки, които се варят във вода, след което се пресоват и прецеждат. Получава се сок, който се слага в слаба фурна до изпаряване на водата. Така остава само фин кафяв прах, който всъщност представлява пектинът.

Пектинът се използва като сгъстител на мармалади и конфитюри и като източник на фибри в плодови сокове и мляко. Участва и в състава на редица хранителни добавки като желиращ агент.

Здравни ползи от ябълковия пектин

Ябълковият пектин е едно от най-ефективните баластни вещества. Той преминава през тънките черва почти без да се променя. Свързва се с различни вещества и отпадни продукти и заедно с тях образува гелоподобна маса.

На това свойство се дължат и ползите за здравето, с които ще се запознаете в следващите редове.

Подобряване на храносмилателния процес и функцията на червата

Ябълковият пектин помага за правилното функциониране на храносмилателната система. Той регулира перисталтиката и има свойството бързо да изхвърля отпадъчните продукти на организма. Ферментира в дебелото черво и ускорява разграждането на несмилаемите вещества. По този начин намалява риска от затруднено изхождане и запек.

Интересен факт е, че може да се използва и за подобряване на обратното състояние – диария, а също и при повръщане.

Пектинът има свойство на пребиотик – подхранва добрите бактерии в чревната флора. Освен това, той създава защитна преграда около чревната лигавица и така възпрепятства действието на вредните бактерии. Оказва противовъзпалителен ефект и значително намалява риска от инфекции и по-тежки заболявания като болест на Крон, язви и колити.

Регулиране нивата на холестерол и защита на сърцето

Ябълковият пектин има свойството да се свързва с жлъчните киселини в тънките черва, с което повлиява на нивата на холестерола. Той успешно намалява стойностите на „лошия“, без да засяга тези на „добрия“ холестерол. Нормализирайки липидния профил, пектинът се превръща в добра превенция срещу съдови заболявания и появата на тромби.

Редовната му употреба регулира и кръвното налягане, с което помага за здравето на сърцето и по-добрата функция на сърдечно-съдовата система.

Контролиране на кръвната захар и диабета

Често се препоръчва на хора, страдащи от диабет, да приемат ябълков пектин. Той забавя усвояването на мазнините и въглехидратите в стомаха. 

Така повлиява на кръвната захар, като стабилизира нивата й и предпазва от рязкото им покачване след хранене.

Консумацията на пектин цялостно подобрява функцията на инсулина и намалява риска от появата на инсулинова резистентност.

Допринасяне за отслабване и подпомагане на диетични програми

Ябълковият пектин е изключително полезен при затлъстяване и наднормено тегло. Той е богат източник на разтворими фибри. Когато придобие гелообразна форма, полизахаридът се разширява и с това увеличава чувството за ситост. Това е много полезно свойство в процеса на отслабване.

Освен, че намалява нуждата от храна, пектинът съдържа малко калории и спомага за усвояването на холестерола от хранителните вещества. Това го прави особено подходящ при диети и поддържане на здравословно тегло.

Отстраняване на токсини и тежки метали от организма

Ябълковият пектин детоксикира организма. Това, че остава непроменен в чревния тракт, му дава свойството да прихване вредните вещества и да ускори отделянето им.

Пектин се използва и при отравяне с различен произход – тежки метали, олово, токсини и други. Той се свърза с патогените, неутрализира ги и ги изчиства от тялото.

Подобряване на имунната функция и борба с възпаления

Всички изброени до тук ползи пряко влияят на имунната система. 

Ябълковият пектин балансира микробиома в червата, подпомага храносмилането и регулира стойностите на важни за имунитета елементи. С антиоксидантното си действие, той намалява възпалителните процеси и защитава клетките от влиянието на свободните радикали.

Ето защо редовната консумация на ябълков пектин подсилва съпротивителните сили на организма и спомага за по-добър имунен отговор при наличние на дразнители.

Други лечебни свойства

С ценните си и полезни свойства, ябълковият пектин намира приложение при много състояния и служи за предпазна мярка срещу редица заболявания.

Ето кои са другите му лечебни действия:

  • Защитава от рак, като потиска появата и деленето на злокачествени клетки;
  • Намалява риска от метастази;
  • Облекчава стреса и безсънието;
  • Повдига настроението;
  • Укрепва и сгъстява косата;
  • Подобрява състоянието на кожата.

Всичко това прави ябълковия пектин препоръчителен за включване към хранителната диета.

Странични ефекти и предпазни мерки при употреба на ябълков пектин

Установено е, че ябълковият пектин е безопасен за употреба. Всяко предозиране, обаче, може да предизвика странични ефекти.

Ето защо е нужно да сте информирани за потенциални проблеми и неприятни взаимодействия, които могат да възникнат при приема на пектин.

Възможни алергични реакции или нежелани странични ефекти

Астматиците трябва да бъдат особено внимателни към приема на ябълков пектин в прахообразна форма, тъй като може да предизвика кашлица, хрема и дори пристъп.

Ако пектинът се приема с много вода, като страничен ефект може да последва диария. Този проблем лесно намира решение с намаляване на течностите. 

В редки случаи при някои хора се наблюдават стомашни болки и газове.

Взаимодействия с лекарства и възможни проблеми при прием с други добавки

Възможно е, във високи дози, ябълковият пектин да намали ефективността на лекарства за сърдечно-съдовата система и понижаване на холестерола.

Той може да попречи и на усвояването на антибиотици, чиято активна съставка е тетрациклин.

Дозировка и начини на прием на ябълковия пектин

Точната дозировка и правилният прием на ябълков пектин ще предотвратят появата на гореописаните ефекти.

В следващите редове ще разберете в какви форми се предлага пектина и какви са препоръките за неговата употреба.

Форми на предлагане на ябълков пектин 

В аптечната мрежа и специализираните магазини ябълковият пектин се предлага под формата на прах, таблетки, капсули или в течен вариант.

Изборът на формата зависи изцяло от предпочитанията и нуждите, за които ще се използва.

Препоръчани дози и правилна употреба на ябълковия пектин

Препоръчителната дневна доза ябълков пектин на прах е 1 чаена лъжица (5 грама), разтворена в 20 грама вода и приета 30 минути преди хранене. За лечебни цели това количество се консумира 3 пъти на ден.

Една бутилка ябълков пектин в течна форма съдържа 3 грама от веществото и е напълно достатъчна за задоволяване на дневните нужди.

Когато пектинът се използва под формата на таблетки или хапчета, дозировката е указана на опаковката, а приемът отново трябва да става преди хранене и с повече вода.

Важно е ябълковият пектин да се приема 2 часа преди употребата на някои медикаменти, за да се избегнат проблеми с усвояването им.

При възникнали въпроси и съмнения относно използването на ябълков пектин, е необходимо да се направи консултация със здравен специалист. Същото се отнася за бременни жени, кърмачки и хора с доказани алергии.

Ролята на пектина във формулата на Corviral

Хранителната добавка Corviral е иновативен продукт от Inkmed, който съчетава в себе си силата на природата със съвременната наука. Съдържащите се в него витамини, минерали и билкови екстракти му придават силно антивирусно действие без да предизвикват странични реакции.

За да може добавката да се усвои максимално от организма, в състава й влиза ябълковият пектин. В ролята си на диетична фибра, той образува защитен слой в червата и подобрява абсорбцията на останалите елементи. Освен това, пектинът влияе благотворно на холестерола и допринася за подсилването на имунитета.

Често задавани въпроси

Кои са основните ползи за здравето от ябълков пектин?

Ябълковият пектин помага при нарушения в храносмилането, висок холестерол, засилва имунната система, пречиства организма и подобрява работата на сърцето.

Как се приема ябълков пектин на прах?

Една супена лъжица ябълков пектин на прах се разтваря в 20 грама вода и се приема преди хранене.

Помага ли ябълковия пектин за отслабване?

Ябълковият пектин може да помогне за сваляне на излишните килограми. Той е нискокалоричен и богат на фибри, които засищат и намаляват постоянния глад.


Какви са възможните странични ефекти при употреба ябълков пектин?

В редки случаи при употреба на ябълков пектин могат да се появят симптоми като стомашен дискомфорт, болки и диария.