Цинкът върши чудеса в човешкия организъм

by May 13, 2024Блог0 comments

Хората често използват цинка като средство за подсилване на имунната система и го употребяват по време на грипния сезон.

Като основен елемент в много биологични процеси, цинкът играе жизненоважна роля не само за имунитета. Оказва се, че действието му е много по-голямо.

В тази статия ще ви представим кои са неговите функции, начини на набавяне, области на приложение и възможни странични ефекти.

Функции на цинка в човешкия организъм

Цинкът извършва редица важни функции за организма. Той е необходим за правилното протичане на жизнените процеси, растежа и развитието на тялото. Играе важна роля в синтеза на молекулите на ДНК, протеините, някои хормони, в усвояването на фосфора и витамин Е и възстановяването на клетките. Нужен е и за действието на голям брой ензими.

През годините са доказани възможностите на цинка да повлиява на редица заболявания. Дефицитът на минерала е ключов фактор и за появата на такива, тъй като добрата имунна функция е силно зависима от неговите оптимални нива.

Храни, богати на цинк

Важно е цинкът да присъства редовно в дневното ви меню, за да може да изпълнява всички гореизброени функции.


Ето кои са и храните, които съдържат големи количества цинк:

  • Морски дарове – стриди, раци и омари;
  • Месо – телешко, пилешко, агнешко и свинско;
  • Бобови култури –  леща, боб, грах, нахут;
  • Ядки и семена – бадеми, кашу, тиквени и слънчогледови семки, кедрови ядки, сусам, мак;
  • Млечни продукти – сирене, кашкавал, извара, кисело мляко;
  • Други: яйца, черен шоколад, гъби, зърнени закуски, чесън, авокадо, къпини, фурми.

Включени в хранителната диета, тези продукти ви дават възможност всеки ден да си набавяте необходимите количества цинк, а същевременно с това да консумирате вкусна и разнообразна храна.

Здравни ползи от цинка

Цинкът е изключително важен за човешкия организъм. Той подобрява функциите на множество системи, тъй като присъства навсякъде – в костите, мускулите, кръвта, кожата, бъбреците, черния дроб, очите и други.

Тук ще ви представим влиянието му върху организма и защо всъщност е толкова полезен за прием.

Ролята на цинка за имунната система и борбата с инфекции

Цинкът играе значима роля за имунната система. Той е свързан с белите кръвни телца, чиято функция е да откриват и атакуват заразените клетки. Цинкът има свойството да активира Т-лимфоцитите и да подпомага тяхното размножаване.

Освен това, той регулира и възпалителните процеси в организма. Така засилва съпротивителните сили по време на боледуване и оздравителният процес протича много по-бързо.

Цинкът е мощен антиоксидант. С това си свойство успява да противодейства на свободните радикали и да защити клетките от увреждания. Така успешно контролира реакцията на организма по време на инфекция. 

Поддържане на здрави кожа, коса и нокти

Цинкът е особено важен за поддържане на здрава и красива кожа. Той участва в процесите на регенерацията й, подобрява естествената хидратация и предпазва от раздразнения и сухота. Възстановява кожната бариера и предотвратява появата на проблеми като акне, черни точки, дерматити, екземи и други.

Цинкът отговаря и за състоянието на косата и ноктите. Той укрепва косъма, подпомага производството на себум и спира косопада. Стимулира растежа на косата и й придава бляскав и здрав външен вид. От друга страна се грижи за ноктите, като заздравява нокътната плочка и предпазва от счупвания и лющене.

Влияние на цинка върху зрението и здравето на очите

Силно концентриран цинкът се среща в очната тъкан. Той поддържа здравето на клетъчните мембрани, ретината и структурата на окото.

Едно от важните му свойства е, че стимулира производството на меланин, който предпазва очите от ултравиолетовите лъчи. Също така подобрява зрителната острота и предотвратява промените в зрението, които настъпват с възрастта.

Дефицитът на цинк в организма може да доведе до отслабено нощно виждане, размазан поглед, сухота в очите и други по-сериозни състояния.

Значение на цинка за детския растеж и развитие

С участието си в множество биологични процеси, цинкът се превръща във важен фактор за растежа и развитието при децата. 

Неговата роля започва още по време на бременността, когато съдейства за предаването на гените. Той взима участие в развитието на всички тъкани, органи и системи. Активира клетъчното делене, подпомага синтеза на протеини и отговаря за дейността на редица ензими, свързани с растежа.

При подрастващите цинкът е от особено значение за формирането, укрепването и минерализацията на костната тъкан. 

Роля на цинка за репродуктивната система и фертилността

Доказано е, че цинкът влияе върху фертилитета при жените. Той контролира освобождаването на хормона естроген, който има решаваща роля при бременност. Стимулира образуването му и в периода на пременопауза, с което дава възможност на жените да родят в по-късна възраст. Подобрява функцията на яйчниците и регулира месечния цикъл.

При мъжете цинкът участва в синтеза на хормона тестостерон, който е отговорен за количеството и качеството на семенната течност. По-високата концентрация на минерала увеличава броя на сперматозоидите и подобрява тяхната подвижност, което пряко влияе на плодовитостта.

Ролята на цинка за здравето на костите и ставите

Известно е, че по-голямата част от минерала се съхранява в костите и ставите. Цинкът влияе върху процеса на образуване на костна тъкан, затова нуждите от него се повишават с напредването на възрастта. При счупвания от различен характер, медикаментите, които съдържат цинк, са много ефективни за по-бързото зарастване на костта.

Цинкът участва в синтеза на колаген, с което подпомага работата на ставния хрущял, увеличава подвижността на ставите и тяхната гъвкавост. Заради противовъзпалителните си свойства е особено полезен при артрит.

Роля на цинка в процеса на регенерация на тъканите

При наличие на рани или нарушена цялост на кожата е нужно да се приемат някои витамини и минерали, най-значим от които е цинкът. Той помага на организма да се пребори с евентуалната инфекция и ускорява естествения процес на възстановяване на тъканите.

Голяма част от лекарствата за локално лечение на наранявания съдържат цинк. Активното му действие подпомага регенерацията на кожата и стимулира заздравяването.

Влияние на цинка върху неврологичните функции и симптомите на депресия

Цинкът е необходим минерал за развитието на мозъка и образуването на нервни клетки. При дефицит могат да се появят неприятни състояния като емоционална нестабилност, лесно забравяне, както и неспособност за учене, запомняне и концентриране.

Като активен участник в синтеза на серотонин, цинкът действа успокоително, повишава настроението и подобрява съня. Така успешно се бори срещу симптомите на депресия и тревожност.

Други източници на цинк и препоръчителни дози

Освен чрез храната, цинкът може да се приема и чрез хранителни добавки. 

В тази част от статията ще разберете какво представляват добавките с цинк и кои са препоръчителните дневни количества, нужни за правилното функциониране на организма.

Цинк под формата на хранителна добавка

В хранителните добавки цинкът се среща в няколко варианта. Най-честите са цинков глюконат, пиколинат, цитрат, аспартат и някои други.

В състава на добавките цинкът може участва самостоятелно или да бъде в съчетание с други полезни елементи. Популярни са комбинациите му с магнезий, калций, витамини C, D, ехинацея.

В аптечната мрежа и онлайн добавки с цинк се откриват под няколко различни форми – твърди и разтворими таблетки, капсули, сиропи, сашета. 

Препоръчителни дози 

Препоръчителният дневен прием на цинк зависи от фактори като възраст, пол, здравословно състояние и други.  

За бебета и деца до 3 години количеството варира от 2 mg до 3 mg в зависимост от възрастта.

За деца от 3 до 18 години дневният прием постепенно се увеличава според годините и достига до 9 mg за момичета и 11 mg за момчета.

При възрастните са установени стойности до 12 mg за жени и 16 mg за мъже, като при бременност и кърмене дозата нараства.

Нужно е спортистите да приемат повече цинк – около 25 mg дневно.

Същото се отнася и за хора, които са предразположени към недостиг или хора със съпътстващи заболявания. И при двата случая количеството се определя след лекарска консултация. 

Взаимодействия и странични ефекти

Когато цинкът не се приема в предписаните дози и указаната продължителност, е възможна появата на редица странични ефекти.

Освен това, той си взаимодейства с определени лекарства и други вещества.

Какви могат да бъдат неприятните последици и как точно се приемат добавките с цинк, ще научите в следващите редове.

Взаимодействия на цинка с други хранителни вещества и лекарства

Възможно е цинкът да попречи на действието на някои антибиотици от групата на хинолоните – тетрациклин, офлоксацин, ципрофлоксацин и други.

В такива случаи добавката трябва да се приема най-малко 3 часа преди другите медикаменти. Същото се отнася и за приема на някои лекарства за лечение на артрит.

Употребяван неправилно, цинкът може да намали усвояването на желязо и мед в организма.

Възможни странични ефекти при неправилно дозиране на цинка

Няколко часа след употреба на добавка с цинк е възможна появата на леко гадене и болки в корема. Това се случва рядко и важи най-вече за по-чувствителни пациенти.

Надвишаването на препоръчителните дневни дози цинк може да доведе до следните неблагоприятни ефекти:

  • Загуба на апетит;
  • Спазми и гадене;
  • Повръщане и диария;
  • Главоболие.

Продължителното приемане на цинк в несъобразени количества се свързва с появата на някои хронични състояния – понижаване на „добрия“ холестерол, нарушения в бъбречната функция и други.

Предпазни мерки при употреба на цинкови добавки

Различните добавки съдържат различна концентрация на минерала. Ето защо е важно да се следват указанията на опаковката. Там е посочено какво включва добавката, каква е препоръчителната доза, колко пъти на ден се приема и за колко време.

Консултацията със здравен специалист относно употребата на цинк е задължителна при съмнения и възникнали въпроси, прием на определени лекарства, съпътстващи заболявания или други особености.

Ролята на цинка във формулата на Corviral

Като част от състава на Corviral, минералът цинк засилва антивирусното действие на добавката. Той възпрепятства размножаването на риновирусите още в носната кухина и така противодейства на възпалението.

Комбинацията на цинка с друг важен минерал – селен, допринася за правилното функциониране на вродения и придобития имунитет и подобрява имунния отговор на организма при срещата му с патогени.

Ето защо хранителната добавка Corviral е подходяща за всеки, който иска да ускори възстановителния процес по време на боледуване или просто да се предпази от вируси в грипния сезон.

Често задавани въпроси

Какви са ползите за организма от приема на цинк?

Цинкът подсилва имунната система, подобрява зрението и състоянието на косата, кожата и ноктите. Допринася за правилния растеж и развитие при децата, фертилността и емоционалното състояние при мъжете и жените. Освен това, е нужен и за здравето на костите и ставите и регенерацията на тъканите.

Каква е необходимата дневна доза цинк?  

Дневната доза цинк варира спрямо пол, години, здравословно състояние и други фактори. Смята се, че за възрастни мъже и жени са достатъчни количества в рамките на 16 mg и 12 mg дневно.

В кои храни се съдържа най-много цинк?

Големи количества от минерала се съдържат в стриди, телешко месо, яйца, мляко, боб и някои други храни.