Научно обосновани ползи за здравето от приема на селен

by May 15, 2024Блог0 comments

Всеизвестен факт е, че човешкото тяло се нуждае от витамини и минерали, за да функционира правилно. Част от тези важни хранителни вещества е селенът, който изпълнява множество функции в организма.

В тази статия ще ви представим всичко, което трябва да знаете за селена. Ще научите каква е ролята му в жизнените процеси, какви ползи носи и кое го прави толкова значим за здравето.

Какво представлява селенът и кои са неговите функции

Селенът е основен микроелемент в човешкия организъм, който повече от 70 години е обект на научни изследвания. Той не се синтезира в тялото по естествен път. Ето защо трябва да бъде набавян допълнително – чрез храна или хранителни добавки.

Съществуват две форми на селен – органичен и неорганичен, като и двете са добри източници на минерала. Неорганичните селенит и селенат се съдържат в почвата. Те се абсорбират от растенията, които ги преобразуват в органичните селеноцистеин и селенометионин. 

Микроелементът е необходим в малки количества за организма, но играе основна роля в много от жизнените процеси. Той участва в състава на редица ензими и се свързва с аминокиселината цистеин, като образува селенопротеини. Те от своя страна са важни за правилното функциониране на щитовидната жлеза, регулацията на метаболизма, репродуктивното здраве, когнитивните процеси и синтеза на ДНК.

Селенът е мощен антиоксидант. Той защитава клетките от оксидативен стрес и възпаление. Действието му допринася за намаляване на риска от различни заболявания и поддържа устойчив имунен отговор.

Храни, богати на селен

Един от начините за естествено набавяне на минерала е чрез храната. Количеството му в нея зависи главно от наличието на селен в почвата. За да се избегне появата на дефицит, някои производители обогатяват допълнително съдържанието на продуктите си.

Ето кои храни са богати на селен:

 • Ядки – бразилски орех, лешници, кашу;
 • Зърна и семена – овес, кафяв ориз, слънчогледови семки, чиа, пшеница;
 • Зеленчуци – спанак, броколи, чесън, картофи;
 • Морски дарове – стриди, скариди, миди, омари, хайвер, риба тон;
 • Меса – телешко, пуешко, пилешко, свински бекон, черен дроб;
 • Млечни – сирене, извара, тофу.

Високо съдържание на селен има в различни видове гъби като печурка и шийтаке, както и в яйцата и бананите.

Ползи за здравето

Съществуват немалко проучвания, които доказват многобройните ползи за здравето от прием на селен. 

Той е мощен антиоксидант, което е най-важното му свойство. Успешно противодейства на свободните радикали, които причиняват високи нива на оксидативен стрес и увреждания на клетките. По този начин предпазва организма от инфекции и възпалителни заболявания, подсилва имунната система и забавя процесите на стареене.

Научните изследвания на минерала все още продължават, а досегашните дават доказателства за неговите потенциални свойства като превенция срещу редица заболявания.

Кои са различните ползи от приема на селен ще научите в следващите редове.

Влияние на селена върху имунната система

Селенът е естествен имуностимулатор. Той значително увеличава броя на белите кръвни клетки, а с това и имунния отговор срещу вируси и бактерии. Помага на организма да се справя с алергични реакции и оказва положително влияние при наличие на тежки метали.

Изследвания доказват, че нарушената имунна функция е пряко свързана с ниските нива на селен. Дефицитът се свързва и с повишен риск от усложнения при хора с ХИВ, туберкулоза и хепатит.

От своя страна оптималните нива на микроелемента имат значима роля за автоимунитета. Приеман в комбинация с други важни витамини и минерали, той може да намали честотата на простудните заболявания в есенно-зимния сезон. 

Селенът действа противовъзпалително, укрепва имунната система и допринася за правилното функциониране на организма.

Роля на селена за поддържане здравето на сърдечно-съдовата система

Ниските нива на селен са свързани с появата на излишък от свободни радикали. Те предизвикват оксидативен стрес в организма, който влошава нормалната сърдечна функция, покачва нивата на “лошия” холестерол и значително повишава риска от заболявания на сърцето. Възможно е натрупване на плака в артериите и тяхното запушване, поява на сърдечна недостатъчност и други състояния, някои от които дори животозастрашаващи. 

Редица проучвания доказват, че приемът на селен увеличава нивата на глутатион пероксидаза – най-важният ензим за предотвратяване на оксидативния стрес. Освен това, оптималните нива на минерала в организма влияят на стойностите на C-реактивния протеин, подобряват кръвообращението и профила на липидите в кръвта.  

Ето защо за доброто сърдечно здраве е важно включването към диетата на храни с високо съдържание на селен или приемането му под формата на добавки.

Роля на селена в борбата с раковите клетки и превенцията на рака

Антиоксидантното действие на селена защитава ДНК от увреждане и в комбинация с подсилването на имунитета притежава голям потенциал за борба с раковите клетки. 

Изследвания доказват, че наличието на оптимални нива на селен в кръвта може да намали риска от някои видове рак – на гърдата, дебелото черво, простатата и други.

Освен това, добавяне на селен към диетата влияе благотворно върху хора, които са подложени на лъчетерапия. Установено е, че чрез него се намалява гаденето и цялостно се подобрява общото състояние на болния.

Влияние на селена върху щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза съдържа повече селен в сравнение с всеки друг орган в тялото. Хормоните, които произвежда тя, са пряко свързани с много от жизнените процеси. Недостигът на селен може да доведе до нарушения в нейната функция и развитие на различни заболявания – увеличения в структурата й (гуша), Хашимото, болест на Грейвс, хипотиреоидизъм и други.

Здравето на щитовидната жлеза е от съществено значение за добрия метаболизъм и регулирането на растежа и развитието. Ето защо приемът на селен е важен за производството на хормони и защита на жлезата срещу оксидативно увреждане.

Роля на селена при когнитивни и неврологични увреждания

Няколко проучвания показват, че недостигът на селен е свързан с поява на когнитивен спад, тревожност и депресия. Той би могъл да доведе и до развитието на сериозни състояния като болестта на Алцхаймер, Паркинсон и множествена склероза. 

Причините за това са следните. Счита се, че с възрастта нивата на селен в организма постепенно намаляват, с което се губи антиоксидантния потенциал на минерала. При по-млади хора хроничният дефицит оказва същото влияние.

Приемането на селен може значително да подобри психичното здраве, да предотврати появата на умствени увреждания и да засили менталните и когнитивните функции.

Други ползи за здравето от селен

Изследвания показват, че селенът може да подобри плодовитостта при мъжете, тъй като стимулира движението на сперматозоидите. 

Селен е подходящ за прием при астма, както и катаракта и глаукома на очите.

Освен това, минералът е включен в състава на много продукти за косопад, поради свойствата си да подпомага растежа на косата. 

Благодарение на детоксикиращото си действие, се използва и при лечение на акне.

Дозировка и източници на селен

Като основен микроелемент, селенът е важен за здравето на организма и доброто му функциониране. Оптималното действие на минерала се определя от правилното му дозиране.

По-долу ще разберете какви са препоръките за дневен прием и какви видове добавки със селен съществуват.

Препоръчителни дози на селен за различни възрастови групи

Препоръчителната дневна доза за деца от 1 до 3 години е 20 mcg/ден. До 13-годишна възраст количеството постепенно се увеличава до 40 mcg. 

Деца над 14 години и възрастни приемат 55 mcg на ден. Изключение правят бременни и кърмещи жени, при които необходимите за приемане стойности на селен са съответно 60 и 70 mcg дневно.

Допълнителни форми на селен, като хранителни добавки

Освен чрез храната, селен може да се набави и чрез хранителни добавки. Те се откриват под формата на капсули, твърди и разтворими таблетки, пастили за смучене или на капки. 


Често срещана е комбинацията на селен с други важни витамини и минерали за засилване на общото им действие. Такива могат да бъдат витамин E, C, цинк, магнезий, някои билкови екстракти и други.

Предпазни мерки и взаимодействия

Необходимо е към употребата на селен да се подхожда с повишено внимание, тъй като прекомерните количества могат да доведат до нежелани странични реакции. 

В тази част от статията ще научите кои са предпазните мерки при прием на селен и възможните взаимодействия на добавката с други лекарства и елементи.

Максимално приемлива дневна доза

Както вече споменахме, препоръчителната дневна доза селен за възрастни е около 55 mcg. По-висок прием е допустим само в граници до 400 mcg/дневно в зависимост от състоянието. Всяко количество над тази стойност крие рискове от появата на странични ефекти.

Взаимодействия на селена с други хранителни вещества и лекарства

Известно е взаимодействието на селена с лекарства като антиациди, кортикостероиди, статини, противозачатъчни и антиепилептични хапчета. В случай на употреба на гореизброените, е необходима консултация с лекар относно допълнителен прием на минерала.

Дефицитът на селен е свързан с липсата на някои елементи в организма като желязо, мед и йод.

Доказана връзка селенът има с витамин Е. Двата антиоксиданта взаимно допълват действието си в мощна комбинация за предотвратяване на вредите, причинени от свободните радикали.

Възможни странични ефекти и рискове при неправилна дозировка на селена

Проучванията показват, че високите нива на селен могат да бъдат вредни за здравето.

Предозирането с микроелемента може да причини следните странични ефекти:

 • Виене на свят;
 • Гадене и повръщане;
 • Треска;
 • Зачервяване на лицето;
 • Лош дъх.

Ето защо е важно да се спазват препоръчителните дневни стойности или тези, които са предписани след консултация със здравен специалист.

Каква е ролята на селена във формулата на Corviral?

Хранителната добавка Corviral притежава силно антивирусно действие, за което спомага и съдържащият се в състава й селен. Минералът има ключова роля за предпазването на организма от оксидативен стрес. Той помага за по-бързото справяне с болестта, като засилва придобития имунитет.

В Corviral селенът се комбинира с цинк за още по-мощно действие срещу вирусни и бактериални инфекции. 

Често задавани въпроси

Какви са ползите за здравето от приема на селен?

Селенът може да помогне за подсилване на имунната система и правилната функция на щитовидната жлеза. Той намалява риска от сърдечни заболявания и оказва положително влияние върху когнитивните и репродуктивните процеси. Минералът има голям потенциал и срещу злокачествени образувания.

Какви са последиците от недостиг на селен?

Ниски нива на селен могат да доведат до редица симптоми и дори развитие на някои сериозни заболявания. Такива са чувство на умора, проблеми с паметта, косопад, безплодие, слаба имунна система и други.

Кога и как се пие селен?

Ако не е указано друго на опаковката, можете да приемате селен в удобен за вас момент от деня. При хора с чувствителни стомаси е препоръчително употребата да се случва по време на някое от основните хранения.