10 съвета за здраво сърце и нормално кръвно

by Jan 31, 2024Блог0 comments

Сърцето е движещата сила за човешкото тяло. То е отговорно за протичането на всички биологични процеси – без него нито един орган няма да функционира нормално.

Здравето на сърцето и сърдечно-съдовата система зависи от грижите, които полагате за тях. Те неминуемо са свързани с воденето на пълноценен и балансиран начин на живот.

Как се постига това ще разберете в настоящата статия. Подготвили сме ви десет съвета за здраво сърце и нормално кръвно – от превантивните мерки, които да вземете под внимание, до установяването на проблем и възможностите за неговото решаване. 

Здравословна храна за подкрепа на сърдечно-съдовата система

Храненето е важен жизнен процес, който оказва огромно влияние върху качеството на живота. Разнообразната и полезна храна помага на сърцето да увеличи ефективността си и оказва цялостна подкрепа върху сърдечно-съдовата система. 

Консумиране на плодове и зеленчуци с високо съдържание на фибри

Фибрите влизат в състава на всяка диета, която подпомага сърдечното здраве. Те балансират нивата на холестерола, на кръвно налягане и на кръвната захар – показатели, които могат да засегнат правилното функциониране на сърцето.

Ето защо е от особено значение хранителният ви режим да включва богати на фибри плодове и зеленчуци, като например:

  • Ябълки, круши, ягоди, банани, горски плодове, авокадо;
  • Зеле, домати, краставици, репички, зеленолистни зеленчуци, лук и други.

С разнообразието от тези растителни храни в менюто, вие си гарантирате необходимото количество фибри за здраве и тонус.

Ограничаване на наситените мазнини и холестерола

Ефект върху нивата на холестерола оказват мазнините, които се съдържат в храни като месо, яйца, ядки, млечни продукти и други. Видът и количеството им са от особено значение за поддържането на неговите оптимални стойности. 

Приемът на големи количества наситени (т.нар. “вредни”) мазнини може да причини покачване на холестерола. Това е основен рисков фактор за появата на сърдечно-съдови заболявания. Ето защо консумацията на такива продукти трябва да бъде ограничена.

Ниска масленост и по-малко сол

Включени в диетата ви, нискомаслените млечни продукти могат да бъдат добра превенция на риска от сърдечни заболявания. Разликата с пълномаслените продукти е единствено в калорийното съдържание. Препоръчителен е приемът на кисело и прясно мляко с масленост по-малка от 2%, а на сирене и кашкавал – по-ниска от 20%.

Освен това се препоръчва да положите усилия за намаляване на употребата на сол (натриев хлорид), което значително може да намали риска от инфаркт и инсулт

Консумиран повече от необходимото, натрият увеличава обема на кръв в кръвоносните съдове, което води до високо кръвно налягане, а в някои случаи и до сърдечна недостатъчност.

Редовна физическа активност

Поддържането на добра физическа форма влияе благотворно върху здравето на сърцето. Да бъдете физически активни изиграева роля не само за укрепването на тялото – то води и до освобождаване от стреса, който е свързан с повишаване на кръвното налягане.

В следващите редове ще се запознаете с полезните упражнения и тренировки, които доказано спомагат за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система.

Влиянието на тренировките върху сърдечно-съдовата система

Тренировките са една от най-добрите превантивни мерки срещу сърдечни болести.

Ето и някои от техните ползи:

  • Намаляват натоварването на сърдечния мускул;
  • Помагат ви да намалите стреса;
  • Подобряват кръвното ви налягане;
  • Изгарят мазнините.

Никога не е късно да започнете да спортувате. Това е ценна помощ, която сами ще предоставите за здравето на сърцето си.

Аеробни упражнения и кардиоваскуларни тренировки

При аеробните упражнения мускулите използват кислород, за да изгарят излишните мазнини. Добре е начинаещите да извършват слаби до умерени усилия и да подготвят тялото си преди тренировка. Целта на това е да не се претовари още несвикналият с физическа активност сърдечен мускул.

Кардио (аеробните) тренировките подобряват здравето на сърдечносъдовата система, работата на мозъка и раздвижват цялото тяло. За тях трябва да бъдете добре заредени с енергия и да сте хидратирани, тъй като интензивността им води до обилно потене

Тичане за здраве, колоездене и скачане на въже са само част от активностите, в които ще намерите редица ползи за подобряване на общото състояние на организма.

Контрол на кръвното налягане

Кръвното налягане представлява напрежението, което оказва циркулиращата кръв върху стените на кръвоносните съдове. То се влияе от много фактори, а стойностите му извън нормите крият значими рискове за здравето. 

В следващите редове ще ви дадем някои съвети за правилното контролиране на кръвното налягане и как да се предпазите от потенциално застрашаващи живота състояния.

Значението на нормално кръвно налягане за здравето на сърцето

Да поддържате нормално кръвно налягане означава да благоприятствате работата на сърцето си – неговото съкращаване и почивката му между ударите. За оптимални стойности, измерени с апарат, се считат близките до 120/80 mmHg

Хипертонията или високото кръвно налягане е предпоставка за развитие на сърдечни заболявания като атеросклероза, стенокардни пристъпи, исхемична болест и други. Възможна е появата на хипертонична криза, при която трябва да се потърси спешна медицинска помощ, защото довежда до органни увреждания и смърт.

Съвети за контролиране на високото кръвно налягане чрез диета, физическа активност и медикаментозно лечение

Верни помощници за нормално кръвно налягане са балансираната диета и добрата  физическа форма. 

Режимът на хранене трябва да изключва прекаления прием на мазни, солени и сладки храни. Както тютюнопушенето, така и употребата на алкохол трябва да бъдат сведени до минимум.

Редовната физическа активност понижава стойностите на високото артериално налягане. Упражненията помагат и за поддържането на здравословно тегло – друг фактор, който влияе върху вашето кръвно.

В аптечната мрежа се предлагат много лекарства и добавки, които са насочени към стабилизиране на кръвното налягане и подпомагане работата на сърцето. Медикаментозно лечение обаче може да назначи само специалист след направени изследвания и обстойна преценка на здравословното състояние на пациента.

Намаляване на стреса

Стресът е първостепенна причина за появата на редица заболявания при съвременния човек. Напрегнатото ежедневие и безкрайните отговорности пречат на нормалния ритъм на живот. 

Ето защо е важно да избягвате притесненията и да намирате повече време за релаксиране и забавления. 

Връзката между стреса и сърдечните заболявания

Стресовите ситуации довеждат до риск от сърдечно-съдови заболявания по два начина. Те пряко влияят на кръвното налягане, увеличавайки го и на HDL – т.нар. добър холестерол, намаляйки неговите стойности.

Стресът действа на сърцето и по косвен начин. Той е отговорен за нарушенията в съня, намаленото желание за спорт, посягането към вредни храни и неглижирането на теглото. А всички тези фактори са в основата на сърдечното здраве.

Техники за релаксация и управление на стреса

Макар понякога да изглежда непосилна задача, побеждаването на стреса всъщност е следствие на малко лична воля и добър самоконтрол. Освен това дейностите, които най-добре оказват влияние върху него, носят повече от удоволствие във вашето ежедневие.

Ангажирайте време за любимите си хобита. Занимания като готвене, редене на пъзели, плетене и шиене успешно помагат за преодоляване на стресовите ситуации.

Други ползотворни методи могат да бъдат слушане на музика, сексуална активност, спортуване, повече смях и разходки под лъчите на слънцето.

Поддържане на здравословно тегло

Нормалното тегло на един човек предопределя неговата добра здравословна форма. Често сърдечно-съдовите заболявания се свързват с висок индекс на телесната маса – съотношението между килограми и ръст.

Как влияят наднорменото тегло и затлъстяването на сърцето и как да ги поддържате в нормални граници ще ви представим по-долу.

Връзката между наднорменото тегло и сърдечно-съдовите проблеми

Излишните мазнини в тялото разболяват сърцето. Появяват се признаци на високо кръвно налягане. Сърдечният мускул полага повече усилия, за да може кръвта да достигне до всички клетки на тялото.

Това води до нарушения в неговата работа и е предпоставка за появата на различни сърдечно-съдови проблеми.

Съвети за поддържане на здравословно тегло чрез балансирана диета и физическа активност

Храни, богати на мазнини и захари, са противопоказни в борбата с наднорменото тегло. За постигане на най-добри резултати, диетата ви трябва да включва повече нискокалорична храна и фибри и приема на големи количества вода. Така трайно ще бъдете заредени с енергия и ще си осигурите ценни за организма хранителни вещества.

И не само – редовните физически упражнения са способни да изгарят допълнително голямо количество калории на ден. По този начин тренировките доказано помагат при сблъсъка със затлъстяването

Ограничаване на алкохола и никотина

Всеизвестно е лошото влияние на алкохола и тютюнопушенето върху здравето на сърцето. С тях са свързани немалка част на смъртните случаи от сърдечни заболявания.

Хората, които се намират в нетрезво състояние, са в повишен риск от високо кръвно налягане, тъй като пулсът им се ускорява. Сърцето работи затруднено и неправилно, докато алкохолът циркулира в кръвта. 

Всяка изпушена цигара предизвиква повишаване на артериалното налягане и сърдечната честота. Това е предпоставка за стеснение на артериите, което може да доведе до усложнения като сърдечни заболявания и дори внезапен съдов инцидент с неизвестен край.

Съвети за умерена консумация на алкохол и прекратяване на пушенето

Леката до умерена употреба на алкохолни напитки значително намалява риска от коронарна болест на сърцето. Затова е нужно винаги да се съобразявате с количествата, които консумирате, особено ако имате симптоми на такъв тип заболяване.

Едно от най-добрите неща, които може да направите за себе си и своето здраве, е да преустановите тютюнопушенето. По този начин ще си осигурите пълноценен живот и ще подпомогнете сърцето и сърдечно-съдовата система.

Поддържане на здрав холестеролен профил

Една от главните причини за сърдечно-съдовите заболявания е LDL или т.нар. лош холестерол.

До какви проблеми довежда повишението в стойностите му и как да защитите своето здраве ще разберете в следващите редове.

Ролята на холестерола за сърдечното здраве

От особено значение за работата на сърцето е поддържането на добри нива на холестерол. Натрупването му в организма може да причини атеросклероза.

Болестта е напълно лечима, но ако не се обърне внимание на време, може да доведе и до много сериозни последици. 

Съвети за подобряване на холестеролния профил чрез здравословна храна и физическа активност

Здравословният хранителен режим за поддържане нивата на холестерола включва консумацията на повече растителни и по-малко животински мазнини, както и на полезните омега-3 мастни киселини. 

Препоръчителни храни са леките меса, пресните плодове и зеленчуци, пълнозърнестите култури, черният шоколад. Продукти като колбаси, майонеза, маргарин, сметана, газирани напитки трябва да се избягват.

Общият холестерол успешно се контролира с изпълнението на умерени физически упражнения. Такива могат да бъдат бързото ходене, но и системните бягане, танци или плуване.

Редовни медицински прегледи

Профилактиката веднъж годишно е основната защита срещу сърдечно-съдови заболявания. Това е лесен начин да се предпазите от тях и да бъдете в добро здраве. А доброто здраве е синоним на хубав живот.

Редовните посещения при кардиолог не означават непременно, че вие сте болни от нещо. Напротив – тези прегледи могат само да бъдат в помощ на здравото и нормално функциониращо сърце.
Ето и кои са ползите от тях:

  • Възможност за откриване на заболяванията в техния начален стадий, за да се планира последващото им успешно лечение;
  • По-лесно проследяване на хроничните болести;
  • Добро здравно образование, свързано с препоръки от лекаря за здравословен начин на живот;
  • Разкриване на рискови фактори, за които може да не знаете, но все пак притежавате.

Всичко това ще ви помогне и ще насърчи подобряването на вашия здравен статус.

Препоръки за редовни проверки на кръвно налягане, холестерол и други показатели

Освен ако лекар не е посъветвал друго, меренето на кръвното с апарат веднъж седмично е достатъчно за следене на стойностите му. Това се отнася за хора, които имат симптоми на сърдечни заболявания или са с потвърдени такива. 

За здрави мъже и жени под 40-годишна възраст, измерването е достатъчно веднъж годишно по време на профилактичния преглед.

Холестерол, триглицериди и други показатели, влияещи на сърдечно-съдовата система, се следят един до два пъти в годината в зависимост от показанията.

Здравословни навици за сърцето

Промяната в начина на живот може да се окаже нещо наистина трудно. Това обаче не трябва да ви отказва да я постигнете. 

Водещ в нея е стремежът към изграждане на здравословни навици за сърцето. Те дават гаранция за по-дълготраен и балансиран живот.

Избягване на екстремни физически натоварвания и стресови ситуации

Сърцето не обича стреса. Екстремните физически натоварвания също могат да доведат до такъв. Спокойното ежедневие и пълноценната почивка вървят ръка за ръка с доброто негово здраве. Не забравяйте да си ги осигурявате дори в малки количества, но на често.

Препоръки за здравословни навици като редовен сън, умерена консумация на кафе и добра хигиена на съня

Здравословният режим на сън поддържа теглото и контролира нивата на кръвното налягане. Достатъчни са ви около 8 часа качествен сън на денонощие за отмора, зареждане и тонус.

Ако консумирате кафе по време на сутрешната си рутина или през деня, то трябва да бъде в умерени количества, за да оказва ползотворно влияние на компонентите на сърдечно-съдовата система.

Ролята на добавките и лекарствата за сърдечното здраве

Наличието на хармония и баланс в живота и създаването на полезни навици могат да бъдат допълнително насърчавани с приемането на добавки и лекарства

Те намират широко приложение при състояния на сърдечно неразположение.

Във всяка аптека или онлайн можете да намерите информация кои са доказаните медикаменти и хранителни добавки в борбата за здравето на сърцето и кръвоносната система.

Обхватът от съществуващите лекарства на пазара се отнася за състояния като хипертония, висок холестерол, нарушен сърдечен ритъм, образуване на кръвни съсиреци и много други.

Хранителните добавки са мощни комплекси от качествени елементи като L-карнитин, витамин Е, селен, коензим Q10, магнезий, рибено масло и т.н.

Съвети за правилно приемане на добавки или лекарства

Изисква се повишено внимание при употребата на лекарства за сърдечни заболявания. Само специалист може да определи точната доза според наличните проблеми. 
Препоръчително е хранителните добавки да се приемат по указанията, описани в листовката. При съмнения или специфични състояния, съветът от лекар е най-доброто решение относно тяхното приложение.

Защо да изберем Амендкор?

Хранителната добавка Амендкор е натурален продукт, създаден чрез холистичен подход. 

Четирите съставни части – D-рибоза, креатин, коензим Q10 и витамин Е, се допълват взаимно и заедно създават качествен комплекс за пълноценна работа на сърдечно-съдовата система.

Често задавани въпроси

Какви са основните причини за проблеми със сърцето?

Статистики показват, че най-големите причинители на тези състояния са вредната храна, липсата на движение, стресовите ситуации и затлъстяването.

Какви са предимствата на здравословния начин на живот за сърцето и кръвоносната система?

Осъзнатият и балансиран начин на живот довежда до подобряване на работата на сърцето, което благоприятства за всички биологични процеси в организма.

Какви са най-често срещаните симптоми на проблеми със сърцето?

Най-честите неразположения са главоболие, задух, сърцебиене, световъртеж и стягане в главата.